Privacyverklaring

Werkgevers doen meer tegenvoorstellen in loongesprekken

23 februari 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Vacatures hebben het dikwijls over een ‘marktconform loon’. Een op de tien Belgische werknemers weet niet wat het juist betekent en een op de vier bedienden had vorig jaar het gevoel minder te verdienen dan een marktconform loon.

Dat concludeert rekruteringsspecialist Robert Half uit eigen onderzoek. Twaald procent gaf aan geen goed beeld te hebben van wat een marktconform salaris juist wil zeggen. "Marktconform is ondertussen een containerbegrip geworden. Dat maakt dat je je als werkgever moeilijk onderscheidt van anderen. Mensen zijn ook niet altijd geneigd om zichzelf te informeren over wat ze kunnen verdienen naargelang hun diploma’s, expertise, jaren ervaring …”, zegt Iris Houtaar, associate director bij Robert Half.

Marktconformiteit gaat over vergelijkbaarheid op het vlak van opleidingsniveau, ervaring en skillsets in een soortgelijke functie en in een soortgelijke sector.

Vraag en aanbod

Maar lonen zijn ook een dynamisch gegeven en gebaseerd op vraag en aanbod. Wat vandaag een marktconform loon is, kan dat over zes maanden alweer niet meer zijn.

Houtelaar stelt vast dat bedrijven alles uit de kast hebben moeten halen om kandidaten aan te trekken. Dat resulteerde in hogere lonen en ook tegenvoorstellen spelen hierin een grote rol. “Meer dan drie op de tien Belgische managers gaf aan in 2022 een stijging op te merken in het aantal tegenvoorstellen dat werkgevers doen om werknemers te behouden.”

Tegenvoorstellen kunnen een waardevolle tool zijn als ze doordacht gebeuren. “Voor je het weet zit je in een opbodcultuur en krijg je conflictsituaties die kunnen uitdijen naar het team, wat natuurlijk nefast is voor retentie”, zo bedenkt Houtaar.