Privacyverklaring

Kmo's tegen verdere afschaffing ziektebriefje

26 juli 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
pexels

Zeven op de tien kmo's staan niet staan te springen voor een verdere afschaffing van het ziektebriefje. In feite vraagt de meerderheid van de kmo's altijd om een medisch attest, zelfs als een werknemer slechts één dag afwezig is. Het weglaten van ziektebriefjes maakt personeelsplanning complexer, vooral in productieomgevingen met arbeiders.

Een en ander blijkt uit een bevraging door SD Worx bij 481 kmo-bedrijfsleiders. In 2022 keurde het parlement een wet goed die werknemers toestaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder ziektebriefje voor te leggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen hiervan afwijken. Een nieuw wetsvoorstel dat in het voorjaar van 2023 werd ingediend, breidt de afschaffing van het ziektebriefje uit naar drie keer drie dagen per werknemer per kalenderjaar, ongeacht de grootte van het bedrijf.

Meerderheid kmo's vraagt altijd ziektebriefje

Uit het onderzoek blijkt dat 53% van de Belgische kmo's altijd een medisch attest vraagt, zelfs bij afwezigheid van één dag. Er zijn echter regionale verschillen merkbaar. Kmo's in Wallonië vragen significant vaker om een ziektebriefje (al na 1 dag) (66,2%) dan in Vlaanderen (47,0%). Ongeveer vier op de tien kmo's (36%) vragen pas een medisch attest vanaf meerdere dagen afwezigheid. Voor kmo's en bedrijven met meer dan 50 medewerkers is de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag een feit of zelfs een verplichting. Kleinere kmo's kunnen hiervan afwijken en toch blijven vragen om een medisch attest, ongeacht de duur van de ziekteperiode.

Kleinste kmo's zijn het meest soepel

Opvallend is dat kleine kmo's minder vaak om een ziektebriefje vragen dan grotere kmo's. Kmo's met minder dan 5 werknemers vragen significant minder vaak om ziektebriefjes dan kmo's met meer dan 5 werknemers. Bij kmo's met minder dan 5 werknemers vraagt slechts 45% altijd om een medisch attest, zelfs bij één dag afwezigheid. Ter vergelijking: bij kmo's tussen 5 en 50 werknemers is dit minstens 70%. Gemiddeld vraagt slechts 11% van alle kmo's geen ziektebriefjes meer, tenzij in uitzonderlijke gevallen.

In de praktijk veroorzaakt de nieuwe regelgeving nu al problemen, vooral voor kmo's met arbeiders (52%). Bedrijven met bedienden ervaren minder impact (37%). Maar liefst 68% van de werkgevers in de industrie en bouwsector blijft een medisch attest vragen, zelfs bij afwezigheid van één dag.

Weinig draagvlak voor verdere afschaffing

Bijna 70% van de kmo's is tegen een verdere uitbreiding van het weglaten van het ziektebriefje naar drie keer drie dagen per jaar. Slechts 16% is voorstander van zo'n uitbreiding.

Anneleen Verstraeten, kmo-adviseur van SD Worx, concludeert dat het verder afschaffen van het medisch attest naar drie keer drie dagen per jaar, minder administratieve rompslomp belooft.

Anderzijds zou dit betekenen dat werknemers negen extra dagen per jaar kunnen missen, bovenop hun vakantie en ziekteperiodes met attest.

Verstraeten wijst erop dat het weglaten van het ziektebriefje voor één dag vooral in productieomgevingen met arbeiders complexiteit veroorzaakt. Werkgevers moeten dan last-minute op zoek naar vervanging. Voor de continuïteit van de productie of diensten is het belangrijk dat werknemers hun werkgever onmiddellijk informeren over hun ziekte. Maar zelfs dan is het niet altijd eenvoudig voor collega's om direct in te springen. Deze ervaringen wegen niet op tegen de administratieve vereenvoudiging die wordt beloofd.

Geen ziektebriefje meer nodig

Pexels

Meer in het topic: ziektebriefje