Privacyverklaring

Brusselaars krijgen weer ondersteuning na ziekte

27 april 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Pexels (Pixabay)

Brusselaars die arbeidsongeschikt of invalide zijn, krijgen weer ondersteuning op maat bij hun terugkeer naar het werk. Actiris, de verzekeringsinstellingen en het RIZIV hebben hun overeenkomst uit 2016 vernieuwd. Deze samenwerking ondersteunt 300 Brusselaars in 2023 en tot 600 in 2024.

Het traject bestaat uit een sociaal-professioneel re-integratieproces met een ondersteuning op maat, dankzij vereenvoudigde processen en administratie. De cursussen staan open voor mensen met en zonder arbeidsovereenkomst of voor zelfstandigen. De verzekerden moeten erkend zijn als arbeidsongeschikt en bereid zijn om aan dit traject te beginnen. De cursus moet verenigbaar zijn met hun gezondheidstoestand. Eerder werden gelijkaardige overeenkomsten gesloten voor Vlaanderen en Wallonië.

Positieve invloed op gezondheid

Volgens Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken, is de ‘Terug Naar Werk-hervorming’ uitgetekend op maat van wie het nodig heeft. “Als een terugkeer naar werk op een gezonde manier mogelijk is, moet dit aangemoedigd worden, want werken heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Maar wie lang ziek was en klaar is om weer beginnen te werken, ondervindt vaak moeilijkheden om een job te vinden. Nochtans heeft de arbeidsmarkt alle talenten nodig. Daarom moeten we de nadruk leggen op wat iemand wel nog kan, in plaats van te blijven focussen op wat iemand niet meer kan.”

Meer Brusselaars aan het werk

Volgens Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk, is het meer dan nodig om de arbeidsre-integratie te verbeteren van mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan. “Tegen 2030 willen we een werkzaamheidsgraad van 73,4 procent in Brussel halen. Dat betekent dat we meer dan 116.000 meer Brusselaars willen tewerkstellen dan vandaag. Dat is enorm. Mensen die arbeidsongeschikt of invalide zijn, worden daardoor beter ondersteund bij hun terugkeer naar het werk. Ik ben blij met deze nieuwe overeenkomst, die meer Brusselaars toegang geeft tot werk.”