Privacyverklaring

Brussels Gewest rekruteert voortaan zelf

3 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Het Brussels Gewest zoekt 535 nieuwe medewerkers met verschillende profielen. talent.brussels, de Brusselse administratie die de selectie doet voor haar 13 partners van het Brussels Gewest, bouwde daarvoor het nieuwe platform MyTalent.

Na een samenwerking van 3 jaar met Selor gaat talent.brussels zo haar eigen weg met een eigen rekruteringstool. ‘MyTalent’ wil de doorlooptijd van een selectieprocedure met meer dan 40% inkorten, zo licht Isabelle Meulemans, algemeen directrice van talent.brussels, toe.

Geen cv meer nodig

Eén van de grootste verschillen met het huidige systeem is de afschaffing van het gestandaardiseerde cv. De nieuwe benadering van talent.brussels legt het accent nu op de ervaring die de kandidaat relevant acht voor de gewenste functie door prescreeningvragen te stellen. Dit systeem zorgt ervoor dat de kandidaat kan inschatten in welke mate zijn of haar profiel overeenstemt met de functie die moet worden ingevuld, waardoor ook de betrokkenheid wordt vergroot.

De selectieproeven worden gedurende een bepaalde periode volledig online aangeboden en zijn op verschillende apparaten beschikbaar (computer, smartphone, tablet enz.). Deze dienst is 24/24 en 5/7 voor de kandidaten beschikbaar via e-mail en chat, zowel in het Frans als in het Nederlands. “Momenteel moeten kandidaten nog fysiek naar een lokaal gaan om hun examen af te leggen. Dit is niet altijd de meest efficiënte oplossing tijdens een wereldwijde pandemie… Beide mogelijkheden worden na 1 februari aangeboden. Wie wil, kan de examens dus altijd afleggen in de gebouwen van talent.brussels”, zo zegt Cédric Verschooten, algemeen adjunct-directeur bij talent.brussels.

Testen op maat

Een motivationele vragenlijst kan ook in de eerste stappen van het selectieproces aan de kandidaten aangeboden worden in plaats van aan het einde. Recruiters kunnen  testen afnemen op maat van het gezochte profiel. Zo zullen bijvoorbeeld de sollicitanten voor een IT-job een specifieke vragenlijst krijgen over de technische onderwerpen gericht op deze discipline.

De inhoud van de proeven wordt voortdurend bijgewerkt en voorziet, indien de situatie dit vereist, de mogelijkheid om aanpassingen te maken voor kandidaten met een beperking (dyslexie, autisme, visuele handicap enz.).

Talent.brussels (2018) focust zich met 80 medewerkers specifiek op het aanwerven van statutaire personeelsleden en van de topmanagers van overheidsinstellingen in het Brussels Gewest. Momenteel telt de organisatie 80 medewerkers