Privacyverklaring

De nieuwe job van Lien Meuleman - Hr dicht bij de business houden

18 september 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Lien Meuleman

Lien Meuleman heeft een nieuwe job bij Barco. Haar hoofdopdracht is haar hr-ervaring met de businessunits aanwenden om de meer strategische en conceptuele toer op te gaan als global hr-director.

Voluit heet de functie van Lien Meuleman global hr-director talent, leadership & organizational development (TLO). Ze leidt een van de twee centers of excellence bij Barco, dat de ambitie heeft TLO dichter bij de business te brengen. Als global hr-businesspartner stond ze al zes jaar dicht bij die businessunits, waardoor ze zowel health care, immersive experience als de cinema-activiteiten van dichtbij kent.

“Toen mijn voorganger wegging, viel de keuze zowat organisch op mij na verschillende verkennende gesprekken. Voor mij is dit een kans om mijn kennis van de business om te zetten in een strategische aanpak binnen het center of excellence TLO.”

Strategie

Lien Meuleman was het gewoon om vanuit de snelheid van de business te reageren, snel beslissingen te nemen en in te gaan op operationele situaties. Vandaag betekent haar rol meer strategisch en conceptueel meedenken met de ceo’s en chro. “We moeten de langetermijndoelstellingen halen. Hiervoor is het cruciaal de strategische doelstellingen van hr af te stemmen op de ambities van Barco en de business te ondersteunen met innovatieve, efficiënte en slimme hr-oplossingen.”

Loopbaan

Toen Lien Meuleman in haar tweede kandidatuur vertaler-tolk kennismaakte met het vak psychologie, wist ze meteen dat hr haar zou liggen. Ze studeerde eerst af alvorens ze – terwijl ze al werkte – ook een diploma als klinisch psycholoog behaalde. Haar zoektocht om de opgedane skills en vaardigheden om te zetten in de praktijk, leidde haar naar het hr-team bij Coca-Cola.

“Dat was een echte coup de foudre. De ideale combinatie van snel vooruitgaan en de focus op de medewerkers, lag me uitstekend. Ik wil altijd de businessuitdagingen halen, maar laten overeenstemmen met het welzijn van het belangrijkste wat een bedrijf heeft: de medewerkers.”

Bij Barco ligt de nadruk op inclusie en diversiteit. “Met hun rugzak aan kennis en ervaring willen we dat de collega’s zich geconnecteerd voelen, gewaardeerd en gerespecteerd. Dat is belangrijk voor iedereen, waar je ook vandaan komt en waarin je ook gelooft. Onderschat daarbij de rol niet van de manager: die activeert het welzijn en het engagement van de teams.”

Eigen welzijn

Lien Meuleman heeft professioneel uitdagingen – lees ook: een beetje positieve stress – nodig om te functioneren. Ze vindt haar balans omdat ze thuis rust aantreft. “Thuis komt alles samen in harmonie met mijn man en twee kinderen. Hun verhalen brengen me tot rust. Ik breng graag mijn tijd door met de mensen van wie ik hou. Dat geldt ook voor mijn vriend(in)nen. Met hen ga ik reizen, sporten of uit eten.”