Privacyverklaring

De Switch van Jean-Pierre Martin

12 oktober 2020
Tekst
Patrick Verstuyft

„Ik was klaar voor iets anders”, zegt Jean-Pierre Martin. Als senior vice president human resources bij de vervoersmaatschappij MIVB wil hij nu mee bouwen aan een duurzaam openbaar vervoer in Brussel met een hr die een cultuur van veranderbereidheid belijdt.

Bij het dienstverleningsbedrijf SPIE was u zeven jaar HR director voor België en Luxemburg. Vanwaar de switch naar de MIVB?

Ik was op het einde van een cyclus bij SPIE en klaar voor iets anders. Dat werd de MIVB om twee redenen: haar corebusiness, de mobiliteit in Brussel, trekt mij sterk aan en de duurzaamheid van het openbaar vervoer in Brussel is voor mij een belangrijk thema. De MIVB is overigens een van de belangrijkste spelers inzake mobiliteit in Brussel en met bijna 10.000 werknemers een van de grootste werkgever in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Inzake mobiliteit in Brussel kan de MIVB ook nog groeien en samenwerken met andere vervoersmodi. Ik wil die groei steunen evenals de groei van de MIVB op de arbeidsmarkt in Brussel.

Vraagt hr in een overheidsbedrijf een andere aanpak?

De MIVB is een openbaar bedrijf dat zich moet verantwoorden tegenover de bevoegde minister. Het is niet zoals in een privébedrijf dat werkt met aandeelhouders. De verschillen liggen meer op sociaal vlak. De MIVB is een sociale werkgever. In tegenstelling tot ambtelijke overheidsdiensten spreken wij over klanten, niet over gebruikers. We zijn een Publiekrechtelijke Vereniging met Rechtspersoonlijkheid, en zijn geen ambtenaren. Iedere werknemer heeft een arbeidsovereenkomst zoals in de privé.

U heeft al een lange ervaring in hr. Wat zijn voor u de belangrijkste hr-principes?

Voor mij is het menselijk aspect belangrijk. Als je goede mensen hebt, met een goede houding en kennis, kun je alles bereiken. Als je echter goede tools en goede processen hebt, maar niet de juiste personen, ga je nooit iets bereiken. Ik zeg niet dat er goede en slechte mensen zijn, wel dat mensen in een organisatie moeten passen. Als hr moet je ook de waarden, de cultuur en de leiderschapsstijl van een bedrijf ondersteunen en ontwikkelen. In de toekomst zullen bedrijven overigens van een groot aanpassingsvermogen moeten getuigen en bereid moeten zijn om te veranderen. Dat vraagt een flexibele hr om die cultuur te creëren.

Welk aspect verdient volgens u binnen hr meer aandacht?

Het is geen rocketscience, maar het aspect EQ wordt in de toekomst belangrijker dan IQ. Onze ondernemingen vandaag zijn daar nog niet op aangepast. De nieuwe technologie en de digitalisering vragen ook om nieuwe profielen, ook in hr. De MIVB beschikt met zijn bijna 10.000 werknemers over erg veel data. Vandaar dat we mensen nodig zullen hebben die aan data analytics doen, om meer dan ooit naar de toekomst te kunnen kijken. Met de digitalisering en de snelheid waarmee veranderingen gebeuren, zullen we ook meer aandacht moeten schenken aan welzijn en gezondheid op het werk om nieuwe pathologieën te voorkomen.

Op welke manier heeft uw hr-werk een invloed op uw privéleven?

Na 25 jaar in de hr-wereld denk ik dat ik de toer heb gemaakt van alle modellen van persoonlijke ontwikkeling, assessment enzovoort. Ik durf te zeggen dat ik mezelf vandaag goed ken, met mijn sterke en zwakke punten. Dat helpt mij ook in mijn privéleven. De werk-privébalans blijft echter moeilijk. Bij SPIE kregen we bijvoorbeeld te maken met een cyberaanval, dan met de COVID-19-crisis, .... Ook bij de MIVB blijft de werkdruk hoog. Voorlopig heb ik nog geen toverformule gevonden om meer evenwicht te brengen in mijn work-lifebalans (lacht).