De koopkrachtpremie, de federale maatregel die bedrijven toeliet in 2023 een fiscaal gunstige premie in de vorm van consumptiecheques toe te kennen bij (zeer) hoge winst of goede resultaten, kent alsnog succes. Eind december staat de teller op meer dan een op de vijf werknemers (23%). Opvallend: meer arbeiders (26%) dan bedienden (21%) kregen er (al) een. Een op de zes werkgevers reikte de premie al uit (18%).
Op basis van de voorlopige cijfers tot eind december stelt SD Worx vast dat werkgevers in sectoren met arbeiders de premie meer toekennen. Een kwart van de arbeiders kreeg de koopkrachtpremie van 2023 (26%) en het mediaanbedrag ligt ook wat hoger dan het algemene mediaanbedrag: 400 euro in plaats van 375 euro. Per sector en per bedrijf zijn er andere afspraken mogelijk over wat ‘hoge of uitzonderljjk hoge winst’ of ‘goede resultaten’ zijn. De premie geldt wel altijd voor het hele bedrijf, of toch voor een objectieve groep van werknemers (bijvoorbeeld alle werknemers die onder hetzelfde paritaire comité vallen).
Mediaanbedrag
“De koopkrachtpremie kwam zwak uit de startblokken”, aldus Geert Vermeir, juridisch expert bij SD Worx. “Maar uiteindelijk zagen we in december toch een sterke eindsprint. Vermoedelijk komen er de komende maanden nog wat bij, al verwachten we geen grote aangroei meer. Aangezien sommige onderhandelingen op sectorniveau tot in december liepen, was het lang onduidelijk of deze premie succes zou kennen. Sommige werkgevers wachtten eerst het sectorakkoord af, omdat daarin vaak specifieke en bindende voorwaarden voor toekenning werden bepaald. Elk paritair comité kon andere voorwaarden onderhandelen, bijvoorbeeld het bedrag van de premie, of wat de sociale partners in elke sector verstaan onder (zeer) hoge winst. Het maximumbedrag was wel bekend, namelijk 750 euro bij zeer hoge winst). Het mediaanbedrag bedraagt 375 euro. De helft van de werknemers met een premie kreeg meer; de helft minder. Arbeiders kregen gemiddeld meer: het mediaanbedrag ligt op 400 euro.”
Regionale verschillen
Werkgevers in Limburg en West-Vlaanderen hebben relatief gezien het meest koopkrachtpremie uitgereikt. Als je abstractie maakt van het aantal werknemers per provincie, kreeg je daar als werknemer het meest een koopkrachtpremie: bijna een op de drie werknemers, met respectievelijk 33% (Limburg) en 30% (West-Vlaanderen), kan ervan genieten. Het mediaanbedrag is in Limburg wel lager dan in de andere provincies, namelijk 260 euro.
Bron: SD Worx
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.