Privacyverklaring

Extralegale voordelen blijven troef bij rekrutering

21 februari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Op de foto: Nathalie Wellemans, Group S

Bedrijven bieden werknemers graag een gevarieerd pakket extralegale voordelen aan. Het verhoogt hun aantrekkelijkheid als werkgever en kan helpen in de soms lastige zoektocht naar kandidaten.

Group S bundelt de nieuwigheden en de meest courante extralegale voordelen in de nieuwste editie van het naslagwerk ‘Alternatieve verloning – hoe het loon van uw werknemers optimaliseren?’.

Fietsleasing in de lift

Sommige voordelen kunnen ondertussen verplicht zijn via de sectorovereenkomsten, zoals een cao of specifieke arbeidsovereenkomst. Denk maar aan maaltijdcheques, ecocheques of een groepsverzekering. Sinds 2020 en de onvermijdelijke impact van de covidcrisis, gaat de populariteit van extralegale voordelen in stijgende lijn. Maaltijdcheques, de eindejaarspremie, een hospitalisatieverzekering en de dertiende maand zijn de meest toegekende voordelen. Ook fietsleasing en extralegaal verlof zitten in de lift.

Cafetariaplan

Kathy De Taeye, legal advisor bij Group S, volgt het thema van nabij. Zij merkt sinds de covidcrisis een roep naar flexibiliteit. Telewerk en glijdende uren maken dat smartphones, laptops en telewerkvergoedingen hoog blijven scoren. Er zijn ook andere tendensen. “Werkgevers polsen steeds vaker naar de mogelijkheden van het cafetariaplan en fietsleasing. Met een cafetariaplan krijgen medewerkers een budget om zelf een aantal extralegale voordelen te kiezen. Zo krijgen ze ook jaarlijks de optie om hun cafetariaplan bij te sturen op basis van eventuele veranderingen in hun leven. Kiezen voor alternatieve vormen van mobiliteit is daar een voorbeeld van. Op 1 januari 2024 werd de fietsvergoeding aanzienlijk verhoogd. Ze bedraagt 0,35 euro per kilometer in plaats van de vroegere 0,27 euro.”

Verder kijken dan het basisloon

Nathalie Wellemans, legal advisor bij Group S, verwacht in 2024 geen grote revoluties qua extralegale voordelen: “De meest courante extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, de bedrijfswagen en het collectieve bonusplan (cao 90) zijn blijvers. Vaak beschouwen werknemers dit min of meer als standaard. We adviseren de werkgevers, onze klanten, dan ook actief om verder te kijken dan het basisloon. Een compleet pakket, met een marktconform basisloon aangevuld met aangepaste voordelen, helpt om hen als aantrekkelijke werkgever in de arbeidsmarkt te zetten.”

Kosten eigen aan de werkgever

Valentin Broquet en Dorotea Di Fiore voegen daar nog aan toe dat de vergoeding van de ‘kosten eigen aan de werkgever’ populair blijft. “Op zich hoeft dat niet te verbazen. Sinds vorig jaar zijn werkgevers wel verplicht om telkens voor elk type onkostenvergoeding het totale bedrag van de onkostenvergoeding te vermelden op de fiscale fiche. Ondanks deze toegenomen administratie zien we op dit vlak nog geen daling.”

Om een helder beeld te krijgen van de mogelijkheden heeft Group S samen met Anthemis en LeA Uitgevers het boek ‘Alternatieve verloning’ uitgebracht. Het boek geeft een duidelijk overzicht van de meest voorkomende alternatieve loonvormen. Het neemt elke loonvorm apart onder de loep.