Hr-stage in tijden van corona

1 april 2021
Hr-stage in tijden van corona

Door corona viel de stage van heel wat studenten in het water. Lisa Geldof, studente handelswetenschappen aan VIVES, kon gelukkig terecht bij Rock Recruitment.

Lisa Geldof studeerde Office Management bij hogeschool VIVES. VIVES biedt een keuzetraject hr-management waarbij studenten hun opleiding afronden met een stage van zestien weken, vertelt Anja Van Roose, coördinator van het traject. “Net toen Lisa Geldof vernam dat haar stage door coronaperikelen niet kon plaatsvinden, kreeg ze via VIVES een aanbod van het selectiekantoor Rock Recruitment.”

Selectiekantoor                                                                                                              

Michèle Desmet en haar collega-zaakvoerder Tania Plets richtten in 2018 het Kortrijkse selectiekantoor op. Het bureau telt drie medewerkers en werkt exclusief met bediendeprofielen, weet Tania Plets. “We vertrekken veelal vanuit het profiel van de kandidaat. Daarom selecteren we eerst de juiste persoon. We gaan op zoek naar kandidaten en gaan na of de persoon bij de functie en de bedrijfscultuur past. Zo vinden we vaak een match op lange termijn.”

Toen het bedrijf merkte dat heel wat studenten zonder stage vielen, besloten de zaakvoerders een zestal van de VIVES-studenten een stageplaats aan te bieden. Lisa Geldof was een van hen.

Telewerk                                                                                                                           

Geen van de studenten kon op de stageplaats zelf terecht. Lisa Geldof: “We leerden de software en de selectieprocedures thuis aan. Geleidelijk aan mochten we onze eigen gesprekken voeren. Ik was verantwoordelijk voor de financiële profielen. De screening deden we telefonisch of via Zoom. Tania en Michèle begeleidden ons in deze moeilijke omstandigheden. Ze briefden ons via Zoom en volgden ons heel intensief op, onder andere via een Whatsappgroep. Mijn mooiste aanwerving was die van een langdurig werkloze dame. Na de screening vroeg ik haar wat haar droomjob was. Ik bleek een vacature te hebben die in haar richting ging. Ik stuurde haar op gesprek en na twee contacten stapte ze in de functie. Ik ben vanuit haar betrokkenheid vertrokken en kon haar overtuigen van de vacature. Tania Plets getuigt: “Lisa bleek zeer gedreven om haar werk goed te doen. Ze ontplooide zich gaandeweg, toonde ons haar capaciteiten en we gaven haar van ons kant vertrouwen terug.”

Wederdienst                                                                                                                   

Omdat de studenten onderlegd waren in sociale media, besloten ze bij te dragen aan de naambekendheid van hun stagemeesters. Lisa Geldof: “We deden dit via Instagram en Facebook. Ook op LinkedIn en andere sociale media waren we actief en we maakten ook een bedrijfsfilmpje.” De positiviteit kwam van beide kanten, weet Tania Plets. “Het vergde heel wat energie en tijd om de studenten via digitale kanalen onze manier van werken, procedures en systemen uit te leggen. Uiteindelijk verliep alles heel vlot. De studenten brachten een frisse wind binnen. Daarom lieten we hen ook vrij in de manier van werken. We laten stagiairs niet klasseren, maar bereiden hen voor op het echte werk. Omdat Lisa en haar collega’s zo gedreven waren, hebben we twee van hen een vakantiejob aangeboden.”

Meer in het topic: stageselectiekantoor