Privacyverklaring

HRUPDATE 18 januari: Aap op de schouder

17 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Blue Monday trapte deze werkweek af. ‘Fake news’, schreef onze huiscolumnist professor Ralf Caers. Een dag bedacht en gekaapt door een Amerikaans pr-bureau om meer reizen naar de zon te verkopen. En dus behoudt New Order de exclusiviteit op het iconische nummer. Hr hoeft er niet mee aan de slag.

Uw hr-team zet welzijn en de mentale gezondheid van de medewerker wél best hoog op de agenda in 2024. En bij voorkeur in een vroeg, preventief stadium, alvorens de alarmsignalen weerklinken. Misschien wel met behulp van een AI-instrument. Alleen blijven gespreksopenheid en vertrouwen sowieso noodzakelijk. Dat is niet vanzelfsprekend. Leidinggevenden worstelen er mee. Laat die aap niet op de schouder van hr zitten. Welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid voor elke individuele medewerker, het team, de leidinggevende en de organisatie.

Een chief happiness officer aanstellen mag dan overkomen als een trendy initiatief, het is geen zinvol idee. Het is een functie om makkelijk achter te schuilen als delicate onderwerpen ter sprake komen. Net zoals ziekteverzuim oplossen met een beleid van ziektebriefjes weinig baten kent. Fenomenen zoals Quiet Quitting zal u er niet mee vermijden. Tenzij ze in tegenstelling tot Blue Monday een vluchtig one-hit wonder zouden zijn.