Privacyverklaring

Internationale uitdaging

1 maart 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Johan Boelaert was hr-director bij Volvo Trucks toen hij een nieuwe uitdaging aanging. Tijdens zijn eerste honderd dagen bij BMT Drive Solutions ging zijn aandacht vooral naar het optimaliseren van het hr-beleid in de diverse fabrieken.

BMT Drive Solutions, leverancier van aandrijfoplossingen, zocht voor de Business Line Industry een hr-director, verantwoordelijk voor de activiteiten in Indië, Roemenië, de Verenigde Staten, China en België. Het was de internationale component die Johan Boelaert aansprak. “In de nieuwe functie leek de grote uitdaging het multi-plant aspect, naast het internationale karakter van de opdracht.”

Geen klassieke hr

Dé opdracht is het optimaliseren van het hr-beleid over de fabrieken, die heel divers zijn binnen de complexe industriële groep, weet Johan Boelaert. “De hoofdopdracht is het verzorgen van de hr-basisvereisten, zodat de 1.600 medewerkers gezond en geëngageerd klanten helpen. Dat is niet altijd eenvoudig, omdat het sociaal overleg in de landen enorm verschilt. Ook onze klanten – constructie, landbouw – verschillen sterk van elkaar. De hartslag van ondernemerschap binnen dit West-Vlaamse bedrijf is voelbaar. Dat mee ondersteunen op vlak van aanwerving, communicatie evenals het aantrekken en behouden van talent en de business op die manier laten groeien, is de essentie.”

Samenhangende bedrijfscultuur

Johan Boelaert wordt in zijn opdracht bijgestaan door lokale hr-managers, die rapporteren aan de plantmanagers. Zelf is hij onderdeel van het overkoepelende Business Line-team. Dit is een belangrijk verschil met voorgaande jobs, waar hij lokaal verankerd was. Bij zijn aantreden gooide covid behoorlijk wat roet in het eten. “Het vraagt zo al heel wat tijd en inspanning om te ontdekken hoe ze in andere culturen kijken naar werk en leven. Ik wil komen tot een samenhangende bedrijfscultuur en manier van werken met respect voor deze diversiteit. Intensief reizen zou me daarbij helpen. Nu heb ik de collega’s leren kennen via Teams. Dat lukte zeer goed. Elkaar fysiek ontmoeten levert uiteraard meerwaarde, maar vanop afstand werken heeft zijn intrede gedaan en zal blijven. Al geldt dat evenzeer voor het reizen.”

Resultaten, ondanks corona

BMT heeft op alle divisies een hr-director. Voor de Business Line Industry is dat de eerste keer. Door de crisis kwam Johan Boelaert terecht in een bedrijf waar bijna alle bedienden thuis werkten. Toch trof hij er een team dat enorm gedreven was om resultaten te boeken: “We moesten bijna overal even stoppen met werken. In Roemenië drong zich bovendien een herstructurering op. Onze geëngageerde werknemers behaalden met de nodige creativiteit en ondanks alles toch mooie resultaten.”

Toekomstmuziek

De verdere integratie van de teams blijft de hoofdopdracht voor Johan Boelaert. De hr-basics blijvend in de fabrieken optimaliseren, moet grote toegevoegde waarde leveren. “We willen met hr een sterke sparringpartner zijn voor de business en hen positief uitdagen. Onze inzichten en ons advies moet competentieverhogend werken. Met de installatie van SuccessFactors binnen de groep, nemen we een verdere stap naar professionalisering. Een andere belangrijke opdracht is het klaarstomen van de nodige competenties voor de komende tien jaar. Dat is nodig, gezien ik een ouder wordende populatie aantref in ons land en in Roemenië. We moeten structureel en wendbaar tewerkgaan en flexibel omspringen met de uitdagingen van de toekomst. Op de datatrein springen is een must. Het sociale weefsel binnen onze organisatie is enorm belangrijk. Dat is niet evident als je weet dat de culturen fundamenteel verschillend zijn en de locaties wereldwijd verspreid liggen.”