Privacyverklaring

‘Pracht van een werkkracht’

21 november 2023
Tekst
Partner content
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Hoe zorg je ervoor dat een arbeidsbeperking je denken als werkgever niet gaat beperken? Dat is de insteek van de campagne ‘Pracht van een Werkkracht’ van de Vlaamse overheid. Bij Emino passen ze het al jaren toe. “Zie het talent in plaats van de beperking.”

Wat deed jullie beslissen om mee jullie schouders te zetten onder de campagne ‘Pracht van een Werkkracht’? Christel Witgeers: We zagen de oproep via de sociale media. Uiteraard sprak ons het thema van de campagne aan. De baseline van onze organisatie is immers #ongewoontalentwerkt. Zelf werk ik meer dan 20 jaar voor Emino. Telkens opnieuw ben ik getuige van de meerwaarde die werk in het leven van mensen met een arbeidsbeperking brengt.

Men heeft het vaak over het tekort aan arbeidskrachten, maar beseft men wel voldoende dat er zich nog heel wat vissen in de vijver bevinden? Het komt erop aan de bril die alleen maar beperkingen ziet te vervangen door een bril die talenten spot. Bij Emino zoeken we niet naar de witte raven. En kijk, dan ontdek je binnen je eigen organisatie een talentvol Luypaert. Zoals Patrick Luypaert. Hij startte 21 jaar geleden bij ons en is ondertussen doorgegroeid tot ICT-coördinator van de provincies Vlaams-Brabant en Limburg.

Ik wens trouwens iedere werkgever in Vlaanderen een werkkracht zoals Patrick toe. Niet alleen omwille van zijn positivisme. Maar ook omdat hij je anders naar talenten en competenties laat kijken. Mensen met een niet voor de hand liggend profiel kunnen wel degelijk over de juiste expertise en attitude beschikken om bepaalde noden in je organisatie in te vullen.

Patrick Luypaert: Zelf heb ik jaren geleden kunnen vaststellen hoe een open blik naar mensen met een beperking een wereld van verschil kan maken. Vroeger op school kreeg ik de boodschap mee: dat gaat niet lukken. Terwijl ik eigenlijk de vraag had moeten krijgen: hoe komt het dat je niet mee bent voor bepaalde vakken? In die tijd kreeg ik namelijk elke dag een uur intensieve oefening bij een kiné. Het matte me af.

Toen ik op latere leeftijd bij Emino kwam aankloppen, kreeg ik met een totaal andere houding te maken. Ze wilden me een kans geven. Die heb ik dan ook gegrepen. Want ik wilde niets liever dan een job waar m’n beperking geen beperking zou zijn. Negen maanden opleiding mocht ik volgen, zodat ik administratief werk voor Emino zou kunnen uitvoeren.

Zo deed ik heel wat ervaring op met computerprogramma’s zoals Word en Excel. Het boeide me enorm. Later ging ik er zelfs opleidingen over geven. En toen onlangs onze ICT-coördinator voor Vlaams-Brabant en Limburg vervangen moest worden, dacht ik: Het is nu of nooit, Patrick. En ik ben ervoor gegaan. Dat ik die pracht van een job vandaag kan doen, heeft, volgens mij, alles te maken met de breeddenkende manier waarop Emino naar mensen en hun talenten kijkt.

Er schuilt meer talent achter ons ongewone profiel dan je denkt” - Patrick Luypaert

Hoe zou je de kernboodschap van de campagne samenvatten? Christel Witgeers: Het gaat over het ongewonere talent te willen zien en het vervolgens aan boord van je organisatie te houden. Je zou de campagne in deze oneliner kunnen samenvatten: ‘Zie het talent in plaats van de beperking’.

Patrick Luypaert: Vaak wordt er gezocht naar mensen met een cv dat perfect aansluit bij de jobomschrijving. Maar dan rijd je jezelf snel klem. Met een creatieve benadering kom je veel verder. Als je vertrekt van de talenten en het potentieel van een persoon, kun je veel meer kanten uit.

Christel Witgeers: Het is eerder uitzonderlijk dat iemand perfect in een functie-omschrijving past. Als werkgever wil je inderdaad de uitdaging aangaan om mensen op te leiden en kansen te geven om te groeien. Out of the box denken is de boodschap.

Bij Emino zijn jullie er al lang van overtuigd dat elk talent, hoe ongewoon ook, een plek op onze arbeidsmarkt verdient. Vanwaar die sterke overtuiging? Christel Witgeers: Wij zijn ontstaan vanuit een maatschappelijke nood om mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen in hun weg naar een job op de arbeidsmarkt. We zien dat de jobcoaching die we aanbieden in de helft van de gevallen mensen effectief aan een job helpt. Tegelijkertijd zetten wij in op verduurzaming van tewerkstelling. Dan gaat het er niet over dat mensen bij dezelfde werkgever blijven, maar wel dat ze aan de slag blijven en hun loopbaan een invulling kunnen geven die bij hen past.

Hoe zou jij je meerwaarde als ICT-coördinator voor Emino beschrijven? Patrick Luypaert: Er zijn heel wat taken waarvoor ik verantwoordelijk ben. Zo zorg ik ervoor dat de computers en gsm’s voor ons personeel gebruiksklaar zijn. Verder sta ik in voor onze service desk waar allerlei ICT-gerelateerde vragen van onze mensen binnenkomen. Zalig vind ik het om iemand verder te helpen met een vraag zoals ‘hoe krijg ik de printer aan de praat?’ Ik neem er de nodige tijd voor en leg uit wat ik doe, zodat de persoon aan de andere kant van de lijn inzicht krijgt in het probleem en het misschien de volgende keer autonoom kan oplossen. Maar als dat niet lukt, geen probleem. Wij zijn er in de eerste plaats om mensen te helpen.

Christel Witgeers: Ik ontvang regelmatig feedback dat onze ICT-dienst sneller dan het licht is. (lacht) Het is vooral het persoonlijk contact dat men waardeert. Dat we die geperso-naliseerde benadering kunnen aanhouden voor onze organisatie van meer dan 270 medewerkers, vind ik een hele prestatie.

Patrick Luypaert: Zelf denk ik dat m’n geduld een groot pluspunt is. Ik herinner me nog maar al te goed welke inspanning het mezelf kostte om met een computer en programma’s als Word en Excel te werken. Dat hou ik dan ook in m’n achterhoofd wanneer ik mensen help. Geen enkele vraag vind ik dom.

Christel Witgeers: Naast Patrick hebben we binnen Emino nog meerdere mensen die symbool zijn voor een Pracht van een Werkkracht. Het valt me telkens op welke positieve attitude ze met zich meebrengen. Ze geven het beste van zichzelf. Ook wanneer het moeilijk is. Veel heeft te maken met hun oplossingsgerichte houding waarmee ze drempels weten te overwinnen. Vandaar ons pleidooi om mensen met ongewoon talent een kans te geven. En vooral naar de talenten en persoonlijkheid van iemand te kijken. Die vertellen je zoveel meer dan de beperkingen en een cv.

“Mensen met een niet voor de hand liggend profiel kunnen wel degelijk over de juiste expertise en attitude beschikken” - Christel Witgeers

Wat kun je als werkgever doen om de drempels voor mensen met een arbeidsbeperking zo goed mogelijk weg te werken? Christel Witgeers: We merken dat Patrick zelf al heel proactief met bepaalde drempels omgaat. Moet hij ergens zijn, dan zal hij door zijn trager stapritme extra tijd voorzien om er op tijd te geraken. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je als werkgever je inwerk-programma individualiseert. Elke persoon is verschillend. Vaak zitten de aanpassingen trouwens in kleine zaken. Ik denk bijvoorbeeld aan de rugzak van Patrick. Voor zijn rug is het belangrijk dat de laptop in z’n rugzak vastzit en niet beweegt. Aandacht voor zo’n dingen helpen. Omdat er voor Patrick een ander werktempo haalbaar is, krijgen we als werkgever bovendien een financiële tussenkomst van de overheid.

Patrick Luypaert: Wat ik erg apprecieer, is dat jullie me aangemoedigd hebben om twee voormiddagen per week naar de kiné te gaan. Het helpt me om m’n fysieke beperkingen onder controle te houden.

Christel Witgeers: Over zo’n zaken zijn we heel open naar de andere collega’s toe. Uiteraard steeds in afstemming met en met toestemming van Patrick. Zodat mensen begrijpen dat Patrick dit nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Je merkt trouwens dat steeds meer mensen aandacht hebben voor topics rond welzijn op het werk. Het besef groeit dat elk van ons met gezondheidsproblemen of arbeidsbeperkingen te maken kan hebben. Laten we elkaar dan ook ondersteunen waar we kunnen.

Patrick Luypaert:Ik ervaar het regelmatig. Als ik bijvoorbeeld ICT-omgeving voor een nieuw kantoor moet opzetten, dan kan ik steeds rekenen op de hulp van collega’s die fysiek sterker staan. Het is een kwestie van je krachten te bundelen. Als je dat doet, ga je elkaar des te meer waarderen.

Je kan het wat vergelijken met een voetbalploeg. Elk heeft z’n sterktes. De som van al die sterke punten zal de kracht van je ploeg bepalen, niet? Christel Witgeers: Zo is het. Iemand met een arbeidsbeperking of iemand die lang ziek geweest is, heeft leren omgaan met moeilijke en soms onverwachtse situaties. Daarin schuilt een enorme kracht. Gebruik die als organisatie.

Welke tip zou je aan werkgevers en werknemers met een beperking willen meegeven, zodat hun talenten zo maximaal mogelijk benut kunnen worden?
Christel Witgeers
: Denk niet in functies, maar in talent. Bespreek samen hoe je bepaalde drempels kunt overwinnen. Maak er een win-win van. En vergeet niet dat een arbeids-beperking geen wildcard is die maakt dat alles toegelaten is. Ook voor mensen met een beperking gelden afspraken en regels.

Patrick Luypaert: Mensen zoals ik willen werken. We willen deel uitmaken van de maatschappij. Mijn werk is m’n beste medicijn. Dat betekent dan ook dat ik wil blijven werken en een meerwaarde voor de organisatie wil blijven genereren. Wil je die meerwaarde als werkgever benutten? Kijk dan verder dan onze beperking. Er schuilt meer talent achter ons ongewone profiel dan je denkt.

Christel Witgeers
Algemeen Directeur
Emino

Patrick Luypaert
IT-coördinator
Emino

‘Pracht van een Werkkracht’ is een campagne van de Vlaamse overheid die Individueel maatwerk promoot Heeft een van je werknemers een arbeidsbeperking? Of ben je zelfstandige en heb je een arbeidsbeperking? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor individueel maatwerk. Met andere woorden: je kan aanspraak maken op premies waarmee je eventuele extra kosten die voortvloeien uit het aanwerven en tewerkstellen van de persoon met een beperking kunt compenseren. www.vlaanderen.be/individueelmaatwerk www.vlaanderen.be/pracht-van-een-werkkracht