Privacyverklaring

Ruisonderdrukking en productiviteit

21 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto EPOS

Ergonomie is meer dan flink rechtop zitten aan je bureau. Discussiërende collega’s op de achtergrond, ratelende printers en de slechte audiokwaliteit van heel wat videocalls wegen op ons akoestisch welzijn. Extra belasting van oren en hersenen ligt aan de basis van fouten en vertragingen, maar verhoogt ook stress en vermoeidheid.

Bedrijfsleiders zouden daar meer aandacht aan moeten besteden, zo concludeert EPOS. De audiospecialist wijst naar een wetenschappelijke whitepaper met een onderzoek naar het effect van ruisonderdrukking op luisterinspanning, efficiëntie en reactietijd tijdens het uitvoeren van een dubbele taak.

Mensen voeren regelmatig meerdere taken tegelijk uit, zoals spraak verstaan en het visueel oplossen van een taak. Maar meerdere taken tegelijk uitvoeren, vergt meer cognitieve capaciteit.

Ruisonderdrukking

EPOS onderzocht, samen met het Centre for Applied Audiology Research (CAAR) en Oticon (Denemarken), het effect van gedempt achtergrondgeluid. Deelnemers die een luister- en visuele taak uitvoerden, deden dat zowel mét als zonder gedempt achtergrondgeluid of ruisonderdrukking.

Lawaai dempen bood een aantal voordelen tijdens het uitvoeren van een dubbele taak.

  • De herkenning van spraak-in-ruis verbeterde met bijna 50%;
  • de reactietijd op de visuele taak versnelde met bijna 24%, zonder dat de nauwkeurigheid verminderde;
  • de efficiëntie verhoogde met meer dan 40%;
  • de luisterinspanning verminderde significant.

De subjectieve beoordelingen van de luisterinspanning gaven aan dat deze met meer dan 65% afnam ten opzichte van geen ruisonderdrukking.

Ook metingen van de pupildiameter, waarbij er minder pupilverwijding werd waargenomen tijdens het luisteren naar de spraak-in-ruis, ondersteunden dat. Dat duidt op minder luisterinspanning. Er kwamen cognitieve bronnen vrij, waardoor de deelnemers de visuele taak snel en nauwkeurig konden uitvoeren.

Whitepaper