Talentschaarste? Welke talentschaarste?

26 oktober 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Longin

Industrial cleaningbedrijf Longin Service is erg trots op de 7 vaders en hun 7 zonen op de payroll. Dat is merkwaardig, maar toeval is het niet.

Tony Van (55) uit Halen rijdt al 14 jaar dagelijks de baan op met een reinigingswagen van Longin Service. Hij ontstopt en onderhoudt straatkolken en hoopt dat te kunnen blijven doen tot aan zijn pensioen. “Het werk is af en toe vuil en zwaar en we doen geregeld lange werkdagen, maar onze baas apprecieert wat we doen en betaalt goed. Als werknemer ervaar je dagelijks dat je hier een toekomst kan uitbouwen. Dat geeft vertrouwen.”

7 vaders, 7 zonen

Toen een jaar of zeven geleden Kris (27), de zoon van Tony, de schoolpoort achter zich dichttrok, heeft hij hem verteld over zijn positieve ervaringen bij het bedrijf. “Intussen is Kris zeven jaar een collega. Hij is bijzitter in een reinigingswagen omdat hij zijn rijbewijs C nog niet heeft behaald. Maar hij is er wel mee bezig.” Zoals Tony en Kris zijn er bij Longin Service nog eens zes vaders en hun respectievelijke zonen aan de slag op een totaal van 50 werknemers.

Wat is het recept van ceo en stichter Bert Longin? “Zorgzaam omgaan met onze menselijk kapitaal,” zo schrijft hij in een persbericht: “Die aanpak doet de ronde. Binnen ons eigen netwerk van werknemers vinden we dan ook telkens weer de geschikte kandidaat.

Zelf opleiden

Niet dat je zomaar specialisten in industrial cleaning vindt. Er zijn opleidingscentra voor hogedruk-en vacuümwerk, “maar voor onze activiteiten is er eigenlijk niets geregeld. In die wetenschap doen we de opleidingen zelf.” Die kosten tijd, energie en centen, maar de inspanningen lonen. “Onze mensen gaan als vakmannen aan de slag, en dragen die kennis en ervaring over op hun zonen. In die context is het vader-zoonverhaal in ons bedrijf erg belangrijk”, zegt de CEO.

Bert Longin begon Longin Service (1991) met één werknemer, Paul Adriaens uit Tienen. “De boerenzoon is hier begonnen en ook met pensioen gegaan. En dat is altijd zo geweest. Onze mensen blijven erg lang bij ons. Je mag ook niet vergeten dat we in een speciale sector actief zijn die een positief engagement vereist van onze collega’s.”