Privacyverklaring

UGent @ Work onderzoekt discriminatie op basis van politieke voorkeur

22 januari 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Eline Moens, UGent

Wie politiek geëngageerd is bij Vlaams Belang, wordt op de arbeidsmarkt gezien als minder empathisch. Dat blijkt uit onderzoek van UGent @ Work. In een innovatief experiment lieten ze Vlaamse rekruteerders sollicitanten met een politiek engagement inschatten op persoonlijkheid en aantrekkelijkheid om aan te werven en mee samen te werken.

Professor Stijn Baert en onderzoekers Eline Moens en Dyllis De Pessemier onderzochten de impact van politiek engagement op de carrière en de stigma rond de zeven belangrijkste partijen. De sollicitanten verschilden onder andere in de variasectie van hun cv: geen engagement, een engagement als vrijwilliger of een politiek engagement als bestuurslid, secretaris of penningmeester voor een bepaalde partij. Dit engagement werd voor elke rekruteerder lukraak aan andere kandidaatskenmerken gekoppeld. Zo konden de onderzoekers zeker zijn dat een effect van politiek engagement zuiver werd gemeten.

Lagere kans op aanwerving

Uit het onderzoek blijkt dat er stigma zijn voor sollicitanten die geëngageerd zijn bij het Vlaams Belang. Hen wordt lagere creativiteit, ruimdenkendheid en empathie toegedicht. Hun stresstolerantie wordt lager ingeschat dan iemand zonder politiek engagement. Naast hun assertiviteit wordt hun emotionele stabiliteit hoger ingeschat dan iemand zonder politiek engagement.

Die betere emotionele stabiliteit wordt ook voor elke andere partij gevonden. Of de sollicitanten nu een engagement bij PVDA, Groen, Vooruit, cd&v, Open Vld, N-VA of Vlaams Belang hebben, ze worden telkens gezien als emotioneel stabieler dan iemand zonder een dergelijk engagement.

De perceptie leeft ook dat werkgevers, klanten en collega’s minder graag met Vlaams Belang-militanten zullen samenwerken. Globaal wordt de kans op aanwerving lager ingeschat voor kandidaten die geëngageerd zijn bij het Vlaams Belang. De resultaten bewijzen niet dat er effectief discriminatie is van Vlaams Belang-militanten, maar meten de perceptie van kandidaten met een politiek engagement.

Andere partijen

Voor kandidaten met een engagement bij Groen wordt de kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek, alsook de kans om uiteindelijk effectief aangeworven te worden, hoger ingeschat. Van hen wordt ook gedacht dat ze beter georganiseerd zijn.

Kandidaten die geëngageerd zijn bij N-VA zouden niet alleen beter georganiseerd zijn, maar ook beter omgaan met stress. Die vooral positieve associaties vertalen zich niet in een hogere (ingeschatte) kans op een baan.

Van wie bestuurslid, secretaris of penningmeester is van PVDA wordt dan weer door rekruteerders globaal gedacht dat klanten liever met hen zullen samenwerken, maar werkgevers minder graag.

En de rekruteerders zelf?

Het experiment werd uitgevoerd in mei 2023. In totaal werden 1.250 fictieve profielen beoordeeld. De rekruteerders werden lukraak geselecteerd via de VDAB-vacaturedatabank.

Opvallend, de politieke voorkeuren van deze rekruteerders lagen vrij sterk in lijn met die voor de bredere populatie: 6,4% gaf deze niet op, terwijl 4,4% een voorkeur voor PVDA opgaf, 10% Groen, 10,4% Vooruit, 8% cd&v, 15,2% Open Vld, 25,2% N-VA en 20,4% Vlaams Belang. Er werd geen interactie gevonden bij de beoordelingen tussen de eigen voorkeur en die van de sollicitanten.