Privacyverklaring

Aandacht voor veiligheid van uitzendkrachten in de bouw

27 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Asap

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’. De cijfers voor België zetten de schijnwerpers onvermijdelijk op uitzendkrachten in de bouwsector.

Uitzendgroep Asap roept op om extra aandacht te besteden aan veiligheid. Doordat interimwerkkrachten divers zijn van profiel en vaak minder ervaring hebben met gebruiken en technieken binnen een onderneming dan vaste medewerkers, lopen ze gemiddeld een hoger risico op een ongeval. Asap wil extra focussen op preventie en sensibilisering.

Asap vroeg cijfers op bij de verzekeringssector. In België waren er in 2021 96.166 aanvaarde arbeidsplaatsongevallen. Bijna elf procent van het totaal (10.208) kwam uit de uitzendsector.

Dalende frequentiegraad

Het goede nieuws is wel dat de uitzendsector ook dalende cijfers kan voorleggen in de frequentiegraad van het aantal ongevallen. Die bedroeg 39,53 in 2021 (dat is hoger dan in 2020, maar door de coronacrisis is 2019 een beter referentiejaar). Daaruit blijkt dat de frequentiegraad blijft dalen zoals voor 2020.

Asap zelf registreerde voor 2021 zo’n 167 ongevallen met tenminste één dag tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Globaal gezien kwam dit neer op een verlies van één procent op het aantal gepresteerde diensturen. ​Domenico Caltabellotta, preventieadviseur bij Asap, ziet verschillende factoren. “Jongeren vertegenwoordigen een grote groep van tijdelijke medewerkers en missen vaak ervaring om situaties goed in te schatten. Ook merken we dat uitzendmedewerkers moeilijker ‘neen’ durven te zeggen wanneer ze een opdracht krijgen waarvoor ze niet de noodzakelijke opleiding of kennis hebben, zoals het besturen van machines of voertuigen. Vanuit Asap hameren wij het hele jaar door op een verstandige en respectvolle inzet van uitzendmedewerkers door onze klanten.”

Asap voorziet ook in voldoende opleiding tijdens de integratie en opstart bij een nieuwe werkgever. De uitzendgroep lanceert een oproep naar werkgevers: “Behandel uitzendmedewerkers als vaste medewerkers en respecteer ook hun veiligheid. Laat hen geen taken uitvoeren die je jouw kind/ partner of naaste niet zou laten uitvoeren wegens onveilig”.

Hoogste aandeel ongevallen in de bouwsector

Dat de bouwsector het grootste aandeel ongevallen vertegenwoordigt, mag niet verbazen. Zware machinerie en bouwmaterialen op werven zullen altijd een groter risico met zich meebrengen.

Gelukkig is er wel een structurele daling van het aantal ongevallen over de gehele bouwsector. In 2020 telde die voor België een totaal van 5.974 ongevallen, tegenover 6.923 in 2019 en 7.299 in 2018. ​

Bij Asap vertegenwoordigde de bouwsector in 2021 zo’n drie procent van het totaal gepresteerde uitzenduren, waarbij er zes ongevallen gebeurden die minstens één dag tijdelijke arbeidsongeschiktheid veroorzaakten. Daardoor gingen 52 kalenderdagen verloren.

Businessmanager Asap Construct, Erika Henneco, voegt daaraan toe dat uitzendmedewerkers bij Asap kunnen vertrouwen op een constante supervisie van de werkplekken waar hun tijdelijke collega’s terechtkomen. Het Asap Construct-team voert, samen met de preventieadviseurs, het hele jaar door werfbezoeken uit om te controleren of de VCU-voorschriften en werkomstandigheden gerespecteerd worden op vlak van arbeidsveiligheid. “Als wij tijdens dergelijke werfbezoeken onregelmatigheden opmerken, zullen wij altijd de rechten van onze uitzendmedewerkers verdedigen en desnoods de samenwerking met die klant stopzetten. De veiligheid van onze medewerkers staat op elk moment op de eerste plaats”, aldus het team van Asap Construct. ​

Stijging in het aantal woon-werkongevallen

Daarnaast zien we wel een stijging in het aantal ongevallen tijdens de woon-werkverplaatsingen. Net als in de algemene cijfers valt hier een opvallende groei op van het aantal ongevallen met elektrische fietsen en e-steps (+150%).

In 2022 hadden niet minder dan 65 Asap-medewerkers een ongeval op de weg naar of van hun tijdelijke werkplek. Zes daarvan hadden een herstelperiode langer dan drie maanden. Om dit aantal te verminderen, lanceert Asap samen met verzekeringspartner AG Insurance een sensibiliseringscampagne met een oproep om extra voorzichtig te zijn met de tweewielers tijdens woon-werkverplaatsingen.

Meer in het topic: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk