Van groene woontoren naar kantoor van morgen?

16 mei 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh
Van groene woontoren naar kantoor van morgen?

HRmagazine wandelde met de deelnemers aan zijn tweedaagse in Milaan langs de iconische woontorens van de Bosco Verticale. Hana Hosi Narvaez Bautista van architectenbureau Stefano Boeri schetste de visie achter die twee beboste torens. Het bureau ontwikkelt inmiddels analoge ideeën voor het kantoor van morgen.

Stefano Boeri Architetti is het architectenbureau uit Milaan dat wereldberoemd werd met zijn ‘verticale bossen’: gebouwen die bekleed zijn met bomen en planten. Met zijn Palazzo Verde aan Antwerpen Zuid zet Boeri trouwens een ontwerp neer in België. Een heel actueel gegeven, gezien de waterschaarste in ons eigenste landje.

De duurzame stad

Hana Hosi Narvaez Bautista, directeur bij Boeri en verantwoordelijk voor projecten in Europa en het Midden-Oosten, focuste tijdens onze ontmoetingstweedaagse op de iconische Bosco Verticale, het ‘verticaal woud’ in Milaan. “Bij projecten gaan we altijd uit van twee soorten bewoners: mensen en natuur. Bovendien zijn steden volgens ons zowat de beste oplossing om het probleem van de klimaatverandering aan te pakken.”

Maar dan zal het niet de stad zijn zoals we die vandaag kennen. Het zal er onder meer een zijn met veel meer bomen. Zo zullen bomen instrumenteel zijn om de temperatuur te matigen in een stad en om energieverbruik te verlagen. De stad zal ook moeten verdichten, dus zal ook het groen moeten verdichten.

De twee woontorens in Milaan (80 en 112 meter hoog) zijn een prototype voor een dergelijke architectuur. Naast mensen huizen die torens ook een 800 bomen van diverse leeftijd en grootte en een 15.000 winterharde planten en heesters. De vegetatie komt overeen met een 30.000 m2 bos, maar dan geconcentreerd op 3.000 m2 stad.

De torens verdichten ook de bewoning, want elke toren biedt het equivalent voor zo’n 50.000 m2 aan ééngezinswoning. De stad hoeft dus niet verder het platteland aan te vreten.

Door zijn groen schild voorkomt het gebouw ook veel reflectie van zonlicht, wat bijdraagt tot een beter microklimaat. Het groene gordijn is bedoeld als regulator voor vochtigheid, zuurstof en co2-absorptie.

Kantoren

Misschien is deze visie op wonen ook een voorafspiegeling voor het kantoor van morgen in postpandemische tijden? Hana ziet in ieder geval een verandering op de markt richting meer duurzame gebouwen, maar dat heeft zich nog niet vertaald in een zeer groot aandeel in het portfolio van het bureau.

Wat niet belet dat Stefano Boeri Architetti interessante projecten heeft. Op hun website heeft het bureau het over een renovatie van een kantoorgebouw in Shanghai. Het project uit 2017 voor de Hecheng Building geeft aan hoe het nieuwe kantoor rekening zal houden met trends zoals de exponentiële groei van technologie. MORE: 001 Jingan Creative Park is een ecologisch cowerkproject, geïnspireerd op de Bosco Verticale. Het bestaande gebouw kreeg een beschermende huid, bestaande in de vorm van een abstract woud van aluminiumstrips die zowel het zonlicht reguleren als zorgen voor een aangenaam en harmonieus ritme qua gevelaanzicht.

Het interieur werd een landschap met planten, zonlicht en duurzame materialen. Centraal in het gebouw staat een dramatisch spiralende trap als verbinder van ruimtes die informele ontmoetingen aanmoedigt, om op die manier kennisuitwisseling te stimuleren tussen mensen die verder in verschillende, afgescheiden ruimtes werken.