Privacyverklaring

Wat u leest op vakantie: Sofie Van Eemeren

6 juli 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Sofie Van Eemeren, hr & people lead bij Mobile Vikings, leest graag fictie aan het zwembad en verliest zich dan het liefst helemaal in een verhaal. Maar dat zal niet voor deze zomer zijn.

“Als ik echt ontspannen ben, kan ik me helemaal verliezen in een fictief verhaal”, zegt Sofie Van Eemeren, hr & people lead bij Mobile Vikings. Ze leest graag fictie aan het zwembad. “Maar dat zal deze zomer niet het geval zijn. We hebben een oude hoeve gekocht die we helemaal verbouwen. Daarom ligt er al een stapel verbouwingsboeken klaar, gaande van magazines over stijlvol wonen om inspiratie op te doen tot Easykits om elektriciteit te leggen. Ik zal ze goed kunnen gebruiken, want de verbouwingen zullen het komende anderhalf jaar, twee jaar van mijn leven bepalen.”

Naast de verbouwingsboeken liggen er ook non-fictieboeken klaar. Een eerste is De Formule X van Jurriaan Kamer, dat de vergelijking maakt tussen de wereld van Formule 1 en de bedrijfswereld. “Het boek gaat op zoek naar de technieken die ervoor zorgen dat een Formule 1-ploeg op het einde van de rit wint of niet. Hoe werkt een team met honderden mensen naar dat ene punt toe? En hoe weet iedereen exact wat zijn of haar taak is? Elk radertje in dat geheel maakt uiteindelijk of die auto als eerste over de meet komt. Ik vind dat zo'n boeiende vergelijking. Bij het lezen van het boek wil ik kijken wat we er met Mobile Vikings kunnen uithalen of op welke manier we nog beter met onze data kunnen omgaan zodat we er meer predictieve waarde uithalen. Het komt erop neer om zoveel mogelijk context uit te schakelen en zoveel mogelijk voorspelbaarheid in de wagen te krijgen. Een fantastisch voorbeeld daarvan is de pitstop omdat iedereen exact weet wat ze wanneer moeten doen.”

Daarnaast wil ze ook The Guide to the Ecosystem Economy van Rik Vera lezen. “In het najaar heb ik een lezing van hem gevolgd en sindsdien ligt het boek op me te wachten. Bij Mobile Vikings geloven we sterk in ecosystemen bouwen. Alles alleen doen, heeft totaal geen zin. Het is iets waar we al lang mee bezig zijn en al redelijk wat stappen gezet hebben, maar ik geloof dat er nog veel meer mogelijk is. Sommige zaken kunnen we nog wat kritischer bekijken of op een andere manier afwegen.”

Ten slotte gooit ze ook Positieve intelligentie van Gina Peeters op de stapel. “Ik heb haar horen spreken op een conferentie in Antwerpen. Het spreekt me enorm aan dat je positieve intelligentie kunt trainen. Dat wanneer de stress je overvalt je dit omdraait tot een opportuniteit. Ik ben van nature optimistisch en positief, maar ik wil dit nog meer trainen om medewerkers beter te begeleiden en hen met opdrachten naar huis te sturen zodat ze in plaats van een probleem een opportuniteit zien of een oplossing bedenken.”