Privacyverklaring

Een op de vijf Belgen overweegt zelfstandige activiteit

20 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Elke Schreurs (foto SD Worx)

Bijna een op de vijf Belgen antwoordt in 2023 positief op de vraag of hij of zij overweegt om een eigen zaak te starten.

Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

18 procent overweegt een eigen zaak

In 2023 antwoordt bijna een op de vijf Belgen positief op de vraag of ze nu overwegen een eigen zaak te starten, eventueel in bijberoep. Met 18 procent zit België in de grootste groep die rond de 20 procent scoort (Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en Nederland).

Bron SD Worx

Bijberoep

Elke Schreurs, directeur segment bedrijfsleiders bij SD Worx: “Bij een op de vijf Belgen kriebelt het in 2023 om een eigen zaak te starten: vaak uit passie, om van hun hobby hun beroep te maken, om meer flexibiliteit te genieten en hun eigen baas te zijn. Er zijn werknemers die dromen om als ondernemer te starten, maar nog twijfelen door de financiële onzekerheid. Starten in bijberoep is een interessante manier om een centje bij te verdienen of om op een veilige manier een nieuwe piste te verkennen.”

Gemiddeld wil een op de vijf starten in bijberoep (19%). Dat zijn iets meer mannen dan vrouwen (23% vs. 15%).

Hoe jonger, hoe meer zin ze hebben om van start te gaan in bijberoep. Wie jonger is dan 40, scoort hoger.

Er is weinig verschil op vlak van opleidingsniveau of gezinssituatie. Het is wel dubbel zo hoog bij mensen met twee kinderen onder de 18, namelijk 33% (in vergelijking met 0 of 1 kind; bij hen beperkt tot 16%).

Gelukkig scoren de Belgen laag op de vraag of ze uit financiële noodzaak uitkijken naar een extra parttime job. Opnieuw gaat het om ongeveer een op de vijf werknemers; hiermee zitten we bij de laagste percentages, zoals Zweden, Duitsland en Oostenrijk en in de buurt van de werknemers in Nederland, Frankrijk, Denemarken met ongeveer 18%.

De nood voor een extra job is het hoogst bij werknemers in Polen (36%), Ierland (28%), Noorwegen (27%), Kroatië en de UK (26%) en Italië (25%).

Er is een duidelijke relatie met de gezinssituatie, het aantal kinderen en het werkregime en type job. Het is hoger voor wie twee of meer inwonende kinderen heeft (<18). De vraag naar een extra job uit financiële noodzaak neemt toe, voor wie

  • single is,
  • vandaag parttime werkt of
  • een tijdelijk contract heeft.