Privacyverklaring

Bedrijven en kennispartners in leerproject voor hout- en meubelindustrie

14 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Peter Van Hoecke (copyright Van Hoecke)

De bedrijven Van Hoecke en Unilin werken elk op hun manier samen aan een educatief pakket. Ook scholen, kenniscentrum Woodwise en Regionale Technologische Centra spelen een rol in dit project om het beroepsgericht onderwijs te versterken.

De bedrijven Van Hoecke, leverancier van meubel- en interieurbeslag, en Unilin, producent van vloeren en panelen, vinden elkaar in een innovatief project. Ze werken daarin bovendien samen met kennispartners.

Kennispartners

Een ervan is Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de hout- en meubelindustrie. Een tweede kennispartner zijn de Regionale Technologische Centra. Samen willen ze leerkrachten trainen en scholen voorzien van een didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag.

Unilin levert materiaal voor de oefenmodule.

Leerlingen van PTS Boom hebben de modules geproduceerd tijdens een pedagogisch project.

Een innovatief project voor scholen

Dit didactische pakket wil de interieurbouwers van morgen inspireren. Het bevat een uitgebreide oefenmodule en opdrachtfiches, waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Verder omvat het pakket ook het basisbeslag, waarmee de leerlingen praktische opdrachten kunnen uitvoeren.

Peter Van Hoecke, ceo Van Hoecke, ziet onderwijs als “de smidse van onze toekomst, waar de kolen van kennis en de hamer van innovatie samenkomen om de welvaart van onze industrie en onze maatschappij te smeden. Het belang van onderwijs mag dus nooit onderschat worden. Wij steunen dan ook graag alle initiatieven die de sector via het onderwijs op een hoger niveau te tillen.”

Train-The-Trainersessies

Om ervoor te zorgen dat leerkrachten en scholen het didactische pakket optimaal benutten, organiseren de RTC’s en Woodwize in samenwerking met van Hoecke zes uitgebreide Train-The-Trainers (TTT).

In totaal zal het innovatief project 125 houtleerkrachten uit 75 verschillende scholen bereiken. Scholen die deelnemen aan de nascholing ontvangen een gratis didactisch pakket om de opgedane kennis direct in de praktijk te brengen.

Emmanuel Depoortere, RTC, noemt deze samenwerking tussen onderwijs en ondernemingen belangrijk “voor innovatie en de kwaliteit van het beroepsgericht en technisch onderwijs."

Circle of schools WOOD

Het innovatieve project rond meubel- en interieurbeslag kadert binnen Circle of Schools Wood, een initiatief van Woodwize, dat in samenwerking met onderwijs innovatieve oplossingen zoekt voor de uitdagingen in het houtonderwijs. Bart de Waele, Woodwize, wijst op het belang van een lerend netwerk met leerkrachten en technische adviseurs, aangevuld met mensen uit het werkveld. “Zo staan projecten dicht bij de praktijk. De woorden samen met, door en voor onderwijs mag je letterlijk nemen"