Privacyverklaring

Bernard Ceysens: “De juiste prioriteiten stellen, delegeren en al eens ‘nee’ zeggen”

7 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Na een week onboarding in Chicago kwam Bernard Ceysens, de nieuwe hr-director EMEA & Asia van Sterigenics, terug naar ons land. Opdracht wordt de hr-strategie te aligneren over de twaalf internationale sites waarvoor hij verantwoordelijk is.

Sterigenics, een grote speler in het steriliseren van onder andere medische devices en geneesmiddelen, ging niet over één nacht ijs om de nieuwe hr-director aan te stellen. Na de contactname door een headhunter in maart dit jaar, volgden een aantal maanden van Teams-gesprekken met Amerikaanse collega’s. Na een tweetal videogesprekken met zijn huidige nieuwe manager kwam die Bernard Ceysens ontmoeten in Europa.

Groot genoeg én klein genoeg

Een laatste persoonlijk gesprek in Leuven met de vicepresident Operations, leverde Bernard Ceysens uiteindelijk in juli een aanbod op. “Het bedrijf is groot genoeg om internationaal te zijn en geconfronteerd te worden met heel wat hr-uitdagingen, zoals op vlak van comp & ben, leren en talentmanagement. Anderzijds is het klein genoeg om er impact te hebben en samen met de collega’s van hr het verschil te maken voor de business. Mijn opdracht leek aantrekkelijk en na twee maanden zie ik dat het perfect aan mijn verwachtingen beantwoordt.”

Internationaal

Vanuit ons land zal Bernard Ceysens de hr-opdracht opnemen voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Italië, evenals ons land. Ook de sites in China en Thailand vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Het gaat over een 600-tal medewerkers, aangevuld met de 180 collega’s die in Leuven voor zusterbedrijf Nelson Labs tewerkgesteld zijn. Met zijn 20 jaar ervaring in gelijkaardige grote bedrijven ziet hij de uitdaging wel zitten. “Het bedrijf situeert zich in een niche tussen pharma en medical devices in. Op vlak van cultuur en waarden is het een ander bedrijf dan waar ik vroeger werkte. Ook de medewerkers en hun uitdagingen verschillen. Het blijft wel een algemene hr-opdracht en dat is wat me aantrok in de opportuniteit.” De opstart betekent voor Bernard Ceysens reizen, want hij wil de collega’s liefst persoonlijk ontmoeten. Daarom zal hij eerstdaags alle sites bezoeken.

Aligneren

Bernard Ceysens wou altijd al het aanspreekpunt tussen de organisatie en haar medewerkers zijn. Voor hem staan de medewerkers voorop: “Ik vind dat ik in die rol het verschil kan maken. Dat geldt ook voor andere domeinen, maar het is boeiend om met internationale collega’s te werken en hun verwachtingen te aligneren met die van het bedrijf en omgekeerd.”

Welzijn

In zijn nieuwe functie moet Bernard Ceysens zowel rekening houden met Europa, Azië en de VS. Dat kon wel eens lange werkdagen opleveren, was zijn bezorgdheid. “Er is veel respect binnen dit bedrijf voor de werkuren van iedereen. Dat geldt ook voor mij en mijn collega’s. Ik werk tussen 8.00 en 18.00 uur, maar wil er zijn voor mijn drie kinderen en mijn familie als dat nodig is. Ik pas mijn uren aan en ben flexibel in beide richtingen. Dat betekent dat ik wel eens voorrang geef aan afspraken met mijn kinderen. Ik stel de juiste prioriteiten, delegeer en durf ‘nee’ te zeggen als het gebeurt dat iets niet lukt.”