Privacyverklaring

Betere leidinggevende dankzij hogeschoolopleiding

2 januari 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Jessie Deconinck is gerant in de Colruytwinkel in Avelgem. Via een extra opleiding bij VIVES haalde ze een diploma en leerde ze heel wat over hr-management.

Jessie Deconinck was eerste verkoper bij Colruyt toen ze via het incompanytraject de kans kreeg de graduaatsopleiding Winkelmanagement (Groep Handelswetenschappen, Bedrijfskunde en Toegepaste Informatica) te volgen bij VIVES. Procesdenken binnen de retail, doelstellingen bepalen, de logistieke keten en marketing vormen belangrijke onderdelen van het programma, naast een degelijk hr-luik in het tweede jaar.

Jessie Deconinck: “Sollicitatiegesprekken, omgaan met mensen, rekruteringscampagnes opzetten en theoretisch recht en wetgeving kwamen op het vlak van hr aan bod. We leerden er personeelsgesprekken voeren, volgden situationeel leidinggeven en andere aspecten van leiderschap. Verder passeerden ook the employee journey, competentiemanagement, employer branding en het onthaal van medewerkers de revue, terwijl we een aantal praktische opdrachten kregen. Zo maakte ik een langetermijnpersoneelsplanning op en werkte rond ons werkgeversmerk en de integratie van nieuwe medewerkers.”

Hr

Als eerste verkoper deed Jessie Deconinck al aan eerstelijns hr-management. Ze gaf leiding aan een team, voerde functioneringsgesprekken en coachte. Ze volgde daarvoor binnen Colruyt zelf cursussen over het voeren van gesprekken, basiscommunicatie en het geven en ontvangen van feedback. Ze behaalde haar graduaatsdiploma bij VIVES en voelt zich vandaag goed gewapend als gerant bij Colruyt Avelgem. “Ik leerde veel bij en voel me goed voorbereid op hr-vlak. Ik voer jaarlijkse PO-gesprekken (Persoonlijk Onderhoud), naast gesprekken rond arbeidsvreugde, welzijn en de verwachtingen van mijn medewerkers.”

Colruyt

Marleen Claeys is als regiomanager bij Colruyt verantwoordelijk voor een achttal winkels en geeft leiding aan geranten en chef-beenhouwers. Jessie is één van hen. Zij ziet de graduaatsopleiding Winkelmanagement als een mooie opstap om gerant te worden. “De leerdoelstellingen en competenties waar VIVES in deze vorming naar streeft, passen goed bij de competenties die Colruyt nastreeft om een winkel te leiden. Het diploma voor diegenen die de opleiding succesvol afsluiten, is voor ons een extra troef en een voordeel bij de aanwerving. Het is een manier van werken die medewerkers aan ons bindt en hen extra engageert.”

Tevreden

Beide partijen zijn tevreden met de gang van zaken. Voor Colruyt is de opleiding van VIVES een goede zaak. “We hebben goede geranten nodig. Colruyt groeit als organisatie alleen maar door de medewerkers. Daarom besteden we veel aandacht aan interne en externe vorming, zeker op hr-vlak. We krijgen betere en breder kijkende peoplemanagers terug als ze van VIVES komen.”

Jessie Deconinck is haar werkgever dankbaar voor de geboden kansen: “Het was een niet te onderschatten uitdaging om een hogeschoolstudie te combineren met het werk en een druk privéleven. Het vergde discipline, maar het was een interessant traject. Ik voel me door de studie extra gewapend, ook op hr-vlak. Ik ben Colruyt dankbaar, want naast het leeraspect haalde ik een diploma, een al opgeborgen droom. Waar een wil is, is een weg. Ik sta nu zelfverzekerd in mijn schoenen.”