Breekt de robot nu door?

3 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Breekt de robot nu door?

Ze zijn zeker in China niet nieuw, maar de heropening van de restaurants bij onze noorderburen brengt de robot-ober nu wel heel dicht bij. Een restaurant in het Nederlandse Renesse in de provincie Zeeland zet er twee in.

Niet toevallig hebben de uitbaters van het restaurant met Aziatische roots. Die robots ze al eerder gezien in China. Op de foto ziet u overigens robots in een Italiaans restaurant, maar ze zijn wel van hetzelfde type. Daar zijn ze al van vorig jaar in gebruik.

De robots nemen uw drankje op en u kunt er tegen spreken. Ze brengen gerechten en komen ook aangerold om gebruikte glazen op te halen, maar de klanten moeten ze wel manueel van hun borden afhalen. Volgens de eigenaars helpen ze om de veilige afstand te bewaren. Dat voordeel zal zeker spelen op erg drukke momenten als het restaurant afgeladen vol is.

De investering moet zich terugverdienen doordat minder personeel nodig is (dat je toch al niet vindt) en doordat je als uitbater minder sociale lasten betaalt op lonen.

Als u snel bent, kunt u nog suggesties doen voor de origineelste naam. Naar verluidt is de combinatie Ro en Bot al zeker niet weerhouden.

Bron: Omroep Zeeland en AD.