Privacyverklaring

ChatGPT en solliciteren: twee handen op één buik

30 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in de wereld van solliciteren is in opkomst. In die evolutie speelt ChatGPT een centrale rol. De meerderheid van de kandidaten schakelt vandaag ChatGPT in voor het cv, de motivatiebrief en de voorbereiding op een interview. Opvallend: drie op de tien rekruteerders zijn zich niet bewust van het gebruik van ChatGPT in een selectieprocedure.

Het Nederlandse platform LerenSolliciteren.nl voerde een Europees onderzoek bij duizend personen uit Nederland, België, Zweden, Duitsland en Denemarken. Het zijn mensen die aangeven dat ze actief zoeken naar een job of recent een nieuwe baan vonden. Er zijn geen data beschikbaar over de aard van de job zoals kenniswerk of handenarbeid.

Opvallende bevindingen

Dit zijn de vier opvallende bevindingen, volgens onderzoeker Reinier van der Galiën:

1. 65% van de kandidaten gebruikt ChatGPT voor het schrijven van het cv of de sollicitatiebrief of als voorbereiding op een interview.

2. 72% van hen zegt vaker een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te ontvangen.

De door ChatGPT gegenereerde cv's en sollicitatiebrieven lijken dus extra de aandacht van werkgevers te trekken.

3. Positieve slaagkansen: 53% krijgt een contractaanbod na de inschakeling van ChatGPT in het sollicitatieproces.

4. 64% voelt zich zelfverzekerder dankzij ChatGPT.

Deze personen rapporteren een toegenomen gevoel van zelfvertrouwen tijdens het sollicitatieproces. ChatGPT fungeert niet alleen als een schrijfhulp, maar versterkt ook het zelfvertrouwen van kandidaten.

Oorzaken

ChatGPT helpt bij het onthullen van verbogen vaardigheden van sollicitanten. Vaak vergeten kandidaten relevante, onderbelichte skills te vermelden. AI biedt een uitkomst voor dat manco.

Blijf waakzaam

Ervaren corporate recruiter Hobie van Wezel van Retail Plus waarschuwt voor een mogelijke valkuil. AI is een krachtig hulpmiddel, maar hij benadrukt dat sollicitanten voorzichtig moeten zijn en niet blind mogen vertrouwen op ChatGPT. Het is essentieel dat sollicitanten de door ChatGPT gegenereerde informatie mondeling kunnen toelichten tijdens sollicitatiegesprekken. Met het gebruik van ChatGPT voor ondersteuning van een cv of motivatiebrief is niets verkeerd, zolang het bij ondersteuning blijft.

Onbekendheid bij rekruteerders

Interessant is dat ongeveer 30% van de sollicitanten aangeeft dat rekruteerders niet op de hoogte zijn van hun gebruik van ChatGPT. Desondanks bleek dit geen significante invloed te hebben op het krijgen van een contractaanbod.