Privacyverklaring

Diversiteitsbeleid wint terrein, maar nog zonder strategie of ondersteunende data

22 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Workday

Leidinggevenden zien dat initiatieven inzake diversiteit, gelijke kansen en inclusie meer aandacht krijgen, maar veel gebeurt nog zonder echt strategische aanpak. Het ontbreekt dikwijls aan expliciete steun van de top en aan data om doelen te formuleren en vooruitgang op te volgen.

Dat concludeert alvast Workday, een leverancier van cloudapplicaties voor finance en human resources, uit een wereldwijd onderzoek uit 2022, met input van ruim 3.100 hr-professionals en c-levels in 23 landen.

Meer actie, maar nog weinig strategie

De meerderheid van de respondenten signaleert een toename van specifieke rollen inzake diversity, equity & inclusion (DEI) in hun organisatie en verwacht dat initiatieven rond diversiteit, gelijke kansen en inclusie het volgende boekjaar zullen toenemen (35%), of in ieder geval gelijk zullen blijven (45%).

39% van de respondenten wereldwijd mist momenteel een strategische aanpak. Het probleem is groter in de regio Azië-Stille Oceaan en Japan (APJ) (52% signaleert een lage of beginnende strategische aanpak). Het probleem is wat klein er in Australië en Nieuw-Zeeland (35%), Europa (39%), Noord-Amerika (34%) en Zuid-Afrika (22%).

Bijna een derde (32%) van de wereldwijde respondenten mist leiderschap en betrokkenheid van de top van de organisatie om vooruitgang te boeken.

Een derde oorzaak voor een gebrek aan strategische aanpak is het ontbreken van data over DEI-activiteiten: slechts 20% van de respondenten meet de zakelijke impact en de waarde van DEI-initiatieven.

60% merkt daarnaast op dat het moeilijk is om voortgang te meten. Daarvoor zijn nieuwe systemen en software nodig.

Investeringen in DEI blijven hoog

Ruim drie op de vier organisaties (76%) hebben een budget voor DEI-initiatieven.

Meer dan de helft (59%) van de organisaties ziet stijgende investeringen in officiële DEI-functies binnen de organisatie ten opzichte van vorig jaar.

Meer dan een derde (36%) van de respondenten geeft aan dat diversiteit in hun organisatie wordt erkend, gewaardeerd en gevierd. Maar 18% zegt echter dat het thema wordt gebagatelliseerd;