Privacyverklaring

Duitsers blijven hybride werken ook na het wegvallen van de thuiswerkplicht

9 mei 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Het aandeel Duitse werknemers dat minstens gedeeltelijk werkt van thuis viel terug tot 24,9 procent in april; in maart bedroeg het aandeel 27,6 percent.

Het Duitse ifo Institute stelt dat vast op basis van een eigen rondvraag en concludeert dat het aantal thuiswerkers hoog blijft na de afschaffing van de verplichting om thuis te werken op 20 maart. “Blijkbaar hebben nogal wat bedrijven de flexibele werkregelingen geadopteerd,” zo schrijft Jean-Victor Alipour, een ifo Institute expert op het vlak van werken van thuis. Het ifo Institute berekende anderzijds wel dat het potentieel voor thuiswerken op 56 percent ligt voor de hele Duitse economie.

In de automobielsector viel het aandeel thuiswerk substantieel van 28,4 percent naar 17,8 percent. Maar voor de maakindustrie was de daling slechts licht: van 18,6 percent naar 16,3 percent. 

In de diensteneconomie blijven thuiswerkopties het sterkst aanwezig. Het gemiddelde cijfer hier viel terug naar 35,3 percent, van 38,7 percent in maart.

Werknemers die werken als IT-dienstverlener werken nog in 72,3 percent van de gevallen van thuis; in maart was het aandeel 76,8.