Privacyverklaring

Wie heeft onze directeur vermoord?

21 maart 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Projectontwikkelaar Unibricks is op zoek naar nieuwe medewerkers en koos voor een ongebruikelijke selectiemethode. Een escaperoom vormde het decor voor de zoektocht.

Unibricks is vooral op zoek naar kandidaten voor salesfuncties, die het wil testen op specifieke kwaliteiten. “Met de hulp van een extern bedrijf hebben we het concept van het werven van kandidaten opnieuw vormgegeven”, zo verklaart Sander Vermeulen, hr-manager bij Unibricks. “Op het eerste gezicht is een escaperoom een ​​leuke manier om een ​​sollicitatiegesprek te voeren, maar het stelt ons wel in staat om de prestaties van de kandidaat te beoordelen. De vacante functie van algemeen directeur was de directe inspiratiebron voor deze originele aanpak.”

Escaperoom

Het Radisson Blu Balmoral Hotel in Spa, waar Unibricks inmiddels is begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe vleugel met zeventig luxesuites, vormt het decor voor deze escaperoom. Een team van verschillende interne medewerkers, gaande van accountants tot bedrijfsjuristen, schreef mee aan het script voor dit ongekende sollicitatiegesprek. De missie van de kandidaten lijkt simpel: de algemeen directeur van het hotel is vermoord en de deelnemers moeten de politie helpen om deze moordzaak op te lossen. Elke escaperoomsessie wordt gespeeld door teams van vier personen.

Raadsel oplossen

Drie hotelkamers zijn voor de gelegenheid omgetoverd tot escaperooms. Elke groep heeft een uur de tijd om het raadsel op te lossen en erachter te komen wie de moordenaar is, welk wapen bij de misdaad is gebruikt en wat het motief van de dader was.

Unibricks observeert en beoordeelt kandidaten: wie valt op door zijn leiderschapskwaliteiten, wie neemt initiatieven, wie werkt makkelijk samen met een groep vreemden, wie heeft de flair en de nodige communicatieve vaardigheden? Wie de kamer weet te verlaten, krijgt niet onmiddellijk een contract, maar mag wel in het hotel overnachten.​ De volgende dag krijgt die kandidaat feedback over hoe goed hij of zij het heeft gedaan.

Unibricks wou op deze manier zo'n dertig kandidaten verwelkomen.

Meer in het topic: wervingsproces