Privacyverklaring

EV’s: Wat met werknemers die thuisladen?

4 december 2023
Tekst
Partner Content

Voor werknemers met een elektrische wagen is thuisladen naast laden op het werk vaak de goedkoopste optie. En als werkgever speelt u hier natuurlijk een belangrijke rol in. Daarom deze aandachtspunten die uw leven en dat van uw werknemers met een EV een stuk makkelijker maakt.

1. Krijg inzicht in laadverliezen

Wist u dat een elektrisch voertuig energie verliest tijdens het opladen? Tot 80% laadt u aan een maximaal vermogen, met een efficiëntie van ongeveer 95%. De stroomverliezen blijven hier beperkt tot 5%.

Zodra de accu al voor 80% geladen is, gaat het laden trager om de batterij te beschermen tegen overladen. De boordlader vermindert bijgevolg automatisch zijn laadvermogen van 100 tot bijna 0%. En dat heeft ook gevolgen voor de laadverliezen: de efficiëntie van de boordlader daalt tot ongeveer 85% en 15% van de kostbare stroom gaat verloren.

2. Laad uw EV niet altijd volledig op

De meeste mensen laden hun wagen telkens volledig op – ook als ze geen lange afstand moeten rijden. Toch is het slimmer om tot 80% op te laden. In de meeste 100% elektrische wagens (BEV) kan u die limiet zelf instellen. Voor plug-inhybrides (PHEV) is het beter om per geval te bekijken wat zinvol is.

3. Hou rekening met het prijskaartje

Stroomverlies kost natuurlijk geld. Een voorbeeld:

Uw batterij heeft een vermogen van 70 kWh. Als u die met 20% bijlaadt, verhoogt de energie-inhoud van de batterij met 14 kWh. Afhankelijk of u het 80% batterijniveau overschrijdt, laadt u met een efficiëntie van 85% of 95%.

Stel, u laadt uw EV drie keer per week tegen een prijs van € 0,40/kWh. Dan kan het economisch verlies oplopen tot € 108 per voertuig. Voor een vloot van honderd wagens loopt dat bedrag algauw op tot € 10.800.

4. Zet alles in een car policy

Soms is er bij de werknemer thuis extra werk nodig om de laadpaal te installeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Extra bekabeling leggen
  • Extra graafwerken in de straat
  • Een duo-wallbox aanvragen
  • De laadpaal verder van de zekeringskast plaatsen

Met een car policy maakt u zwart op wit duidelijk wie welke kost betaalt. Veel werkgevers nemen de standaardkosten van de installatie op in het budget dat ze aan de werknemer toekennen, en laten eventuele bijkomende kosten door de werknemer betalen.

Vragen? Stel ze aan onze experts!

Natuurlijk kunnen we niet alle goede raad over EV’s en thuisladen in een enkele lijst gieten. Stel uw vragen gerust aan onze experts via bic@aldautomotive.com.