Privacyverklaring

“Focus houden? Let op uw concentratielekken!”

13 december 2022
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Anna Van Gelder

Om bewust gefocust te werken, breng je best je persoonlijke concentratielekken in kaart.

Mark Tigchelaar, een neuropsycholoog van opleiding, schreef samen met Oscar De Bos ‘Focus Bites’. Op basis van wetenschappelijke inzichten belooft het boek ‘10 life hacks voor meer focus’.

Hij signaleert vier concentratielekken.

1 - Externe prikkels

Denk aan telefoons, chats , mails , geluiden en collega’s. Dit zijn de meest voor de hand liggende afleidingen, maar niet de grootste.

Wat doe je eraan? “Regel je onbereikbaarheid: neem het spagaat tussen bereikbaar willen zijn of de diepte induiken: beslis! Zo zet ik mijn out of office aan als ik rustig wil werken.”

2 - Interne prikkels

De prikkels in het eigen hoofd zijn de meest voorkomende: een slordige vijftigduizend gedachten per dag die in uw hoofd ontspringen, tegenover pakweg tweehonderd externe prikkels per dag. Daar horen taken bij, nieuwe ideeën en emoties.

Wat doe je eraan? “Haal zoveel mogelijk uit je hoofd: zet het in je agenda. Stress is gerelateerd aan het aantal taken/zaken die je in je hoofd vasthoudt.”

3 - Te weinig brandstof

Dat kan te weinig slaap zijn, beweging of ongezond eten.

Wat doe je eraan? “Belangrijkste is het opladen van de hersenen. Dat gaat anders dan mensen denken: Als je na het werk leest, belt of podcast, dan blijf je je hersenen om inspanningen vragen. Ook al is het leuk, het effect is dat je hersenen niet kunnen opladen. Zorg voor echte pauzes die je hersenen opladen.”

4 - Te weinig engagement/uitdaging

Ook taken die te simpel, eentonig of saai zijn, geven concentratielekken.

Wat doe je eraan? “Als je afdwaalt – je leest een tekst en weet halverwege al niet meer waarover het gaat – moet je een fractie sneller lezen. Dan prikkel je de ogen en dus de hersenen en dan onthou je de tekst beter.”

Samenspel

Deze vier factoren vormen een samenspel en gedurende elke seconde wordt uitgemaakt ‘wie wint’: wint de taak die we aan het doen zijn, of de afleiding. Mark Tigchelaar: “Per persoon is de oplossing anders.”