Start-up Umital beweert dat het een instrument heeft waarmee u makkelijk het gedrag en het interne sociale netwerk van medewerkers in kaart kan brengen. Umango moet helpen om te begrijpen hoe teams samenwerken in de organisatie.
Umango is een webgebaseerd SaaS-platform, geïntegreerd met Microsoft Teams. Het kan als plug-in op de internetbrowser geïnstalleerd worden in de dagelijkse workflow van elke medewerker. De oplossing kan dus ook op zichzelf werken in combinatie met Google Drive of Zoom.
Aan de hand van automatische analyses krijgen werknemers persoonlijk advies in verband met hun gedrag op de werkvloer, maar ook ondersteuning om dagelijkse taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren.
Anderzijds krijgt het management zicht op de uitwisseling van informatie en kennis op de werkvloer. “Grote bedrijven beschikken over een massa data, maar die informatie is vaak niet up-to-date. Ze hebben geen idee hoe deze data te structureren om inzichten te krijgen in hoe er momenteel wordt samengewerkt. Zo missen ze informatie over gedrag en expertise, cruciaal in tijden van digitale transformatie”, zegt medestichter Eline Grouwels (rechts op de foto).
Umango brengt gebruikers elke dag samen tijdens de Team Huddles, korte, operationele overlegmomenten. Elke deelnemer kan onderwerpen pinnen of toevoegen aan de agenda. Een zichtbare klok beheert de vergadertijd, die door elk team afzonderlijk bepaald wordt. Medewerkers kunnen hun to-do’s delen en bijhouden, en teams kunnen vaste topics instellen. Tijdens de live huddle kan iedereen feedback geven aan elkaar.
Individuele medewerkers ontvangen ook elke dag vijf korte vragen over hun werklast, de kwaliteit van het geleverde werk, de nood aan extra hulp, succesverhalen en hun gemoedstoestand. Het resultaat is transparant voor alle collega’s. Zo kunnen niet alleen taakgerichte, maar ook moeilijker bespreekbare topics aan bod komen tijdens een huddle.
Naast de basisversie is er binnenkort ook een premiumversie beschikbaar. Die brengt het interne sociale netwerk van een bedrijf in kaart, om kennis- en informatieverspreiding te optimaliseren en het managementteam in staat te stellen aan ‘social resource management’ te doen. Denk aan het selecteren van high potentials voor een opleiding, het samenstellen van nieuwe teams, meer interne communicatie en samenwerking…
“Met onze oplossing willen we impact creëren in het dagelijks leven en op de loopbaan van elke medewerker. Door dagelijkse herhaling creëer je gewoontes bij de teamleden en zet je een duurzame verandering in gang. Want échte verandering wordt bepaald door hoe mensen samenwerken en hoe ze elkaar beïnvloeden met kennis en meningen”, aldus medeoprichter Elke Struys (links op de foto).
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.