Janssen Pharmaceutica ‘Aantrekkelijkste Werkgever van het Decennium’

14 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Janssen Pharmaceutica ‘Aantrekkelijkste Werkgever van het Decennium’

Vandaag kreeg Janssen Pharmaceutica de Randstad Award voor Meest Aantrekkelijke Werkgever van het Decennium.

Tijdens een persconferentie over de twintigste editie van Randstads onderzoek naar de populairste employer brands in België (zie ons apart bericht), vroeg onderzoeker Jan Denys naar het geheim van het pharmabedrijf. Hilde Claes, directeur personeelszaken, ziet dit vooral als “een erkenning van de permanente investeringen die we de laatste twintig jaar deden in ons hr-beleid en in menselijk kapitaal. Misschien is het voorbarig, maar ik durf concluderen dat onze aanpak werkt. Voor ons ligt in elk geval de prioriteit op talent management. We zetten er op in dat iedereen kan groeien binnen de eigen talenten”.

Duurzame loopbanen

Voor de laatste twee jaar speelt wellicht de focus op duurzame loopbanen en de longevity of careers. Streefdoel is mensen zinvol blijven inzetten. Hilde Claes; “We zetten in op ontwikkeling vanaf dag 1 dat iemand bij ons komt, maar dat mag niet stoppen ergens in de loopbaan of op een bepaalde leeftijd. Dat is een continue opdracht. Wij hebben er nood aan dat waarden, kennis en competenties doorgegeven worden aan jongere generaties. Ook daarom willen we dat medewerkers gezond en gemotiveerd willen blijven bijdragen tot hun pensioen aan de waardecreatie van het bedrijf. Dat gezegd zijnde: wij reiken de bouwstenen aan, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de medewerker.”

Ouderschapssteun

Een ander aspect van het beleid van Janssen Pharmaceutica is aandacht voor diversiteit én voor het welzijn. Exemplarisch daarvoor noemt Hilde Claes het nieuw uitgerolde beleid rond ouderschapsverlof. “Onze jonge moeders krijgen hun zwangerschapsverlof volledig betaald. En de jonge vaders mogen zich zeker niet uitgesloten voelen van de zorg voor het jonge gezin. Bij Janssen krijgen de jonge vaders ook acht weken betaald vaderschapsverlof. Het belang van de balans tussen privé is inmiddels duidelijk genoeg gedocumenteerd.”

Editie 2020

Naast winnaar van het decennium, komt Janssen voor 2020 als derde uit de bus van de Randstad Award. Daarvoor werden de scores opgetekend van 183 onderzochte bedrijven. Janssen Pharmaceutica haalde een score van 48,6. Deze score vertegenwoordigt het aantal mensen dat het bedrijf kent en aangeeft voor het bedrijf te willen werken. (zie ons apart bericht).