Privacyverklaring

Nieuwe hoofdredacteur voor HRmagazine

6 december 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Thomas Sweertvaegher

Gert Verlinden, hr-manager van Belfius Asset Management en journalist bij HRmagazine, wordt vanaf 1 januari 2024 de nieuwe hoofdredacteur van dit blad. Hij volgt Jo Cobbaut op, die met pensioen gaat. “We behouden onze sterke punten, maar we blijven met HRmagazine verrassen en vernieuwen”, zegt de kersverse hoofdredacteur.

Jo Cobbaut kijkt met veel plezier terug naar zijn jaren bij HRmagazine, vele jaren als journalist, later als hoofdredacteur. “Ik ben altijd geboeid geweest door verhalen. Ik heb ze altijd graag gelezen en de pers bood me de kans om ze ook te schrijven. Tijdens het zoeken naar mijn thema’s, ontmoette ik een mensensoort die ik totaal niet kende vanuit mijn milieu, namelijk ondernemers. Zij mobiliseren mensen en doen daarvoor een beroep op wat indertijd nog een personeelsdirecteur heette.”

“HRmagazine introduceerde de hr-manager in Vlaanderen, maar ook zij worstelen met de erfzonde: de mens als ‘resource’ die moet renderen, eerder dan groeien. De chief people officers van vandaag zoeken naar een beter antwoord, maar bedrijven zijn nog niet altijd mee, ondanks het discours over mensgerichtheid. Ook structuren zijn soms stroef. Ik heb een grenzeloos respect voor de ondernemers en de hr-managers die in dit magazine getuigen over hoe ze asielzoekers inschakelen en daarbij worstelen met zinloze regelgeving. Mijn pensioen brengt me nu denktijd voor andere verhalen, maar dat is er een dat ik zeker zal blijven volgen.”

Voeten op de grond

Voortaan zal Gert Verlinden, die de voorbije jaren werkte als hr-manager bij Belfius Asset Management, zijn rol vertolken. Hij heeft een speciale band met HRmagazine. “Ik leerde het tijdschrift kennen in mijn laatste jaar master economie met optie hr. Dat eerste nummer heb ik altijd bewaard. HRmagazine was altijd een vaste waarde in mijn professionele leven als hr-consultant, businesspartner en manager-specialist.” Sinds 2019 schrijft Gert Verlinden voor het magazine. Hij voelt een gezonde spanning voor de rol die hij straks zal opnemen. “Ik verlaat een metier waar ik twintig jaar actief in was en ga vanaf 1 januari aan de zijlijn staan. De combinatie van journalistiek, coördinatie, samenwerking, strategie en planning past wel bij mij.”

Blijven vernieuwen

Gert Verlinden wil nog verder de sterktes van HRmagazine uitspelen. “Mijn overstap zal geen big bang inhouden. HRmagazine staat zoals vroeger voor vernieuwing en originaliteit. Wat wel verandert, is de samenwerking met gastcolumnisten, mensen uit de praktijk die een goede pen hebben, kritisch zijn en met geloofwaardigheid over hun vak vertellen. Ook het multichannelverhaal willen we nog verder uitwerken, door print, video en audio nog meer te integreren.”

Kritisch naar het vak kijken, blijft ook een aandachtspunt. Zijn ervaring in hr ziet Gert Verlinden als een groot voordeel. “Ik ken het beroep door en door. Ik ga niet gedwee mee in de nieuwste trends of hypes, maar hou de twee voeten op de grond. Uiteraard schrijven we over wat er beweegt in hr-land, maar we blijven dat op een kritische manier doen.”

Kruisbestuiving

Hij ziet ook nog een grotere kruisbestuiving met FDmagazine. “Dat maakt ons ook uniek op de Belgische markt. We bereiken zowel de hr-gemeenschap als de financiële gemeenschap. Hr en finance zijn geen twee naast elkaar liggende eilanden en hebben soms meer overlap dan gedacht. Diverse thema’s zijn relevant voor beide communities. Die synergie zullen we nog meer uitspelen.”

Meer in het topic: hoofdredacteur