Privacyverklaring

Nooit eerder meer leasefietsen

18 september 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Andrea Piacquadio - pexels

Deze week van de mobiliteit zal voor een flink stuk herinnerd worden omwille van een flinke stijging van het aantal leasefietsen naar een historisch record. Dezelfde trend ziet Acerta bij de fietsvergoedingen: een op de zes werknemers krijgt die tegenwoordig.

Dat concludeert hr-dienstverlener Acerta na analyse van de gegevens van 320.000 werknemers naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit.

Bedrijfsfietsen

Daar speelt de bedrijfsfiets een grote rol in. Het aantal werknemers dat een fiets leaset via het werk, bereikt dit jaar een record. 1,62 procent van de werknemers trapt nu met de leasefiets naar kantoor. Dat is een stijging van maar liefst 25 procent in vergelijking met vorig jaar.

Charlotte Thijs, experte inzake mobiliteit bij Acerta Consult: “Fietsleases aanbieden is een manier voor bedrijven om het loonpakket verder te flexibiliseren. Net als aan de leasewagen, biedt de leasefiets het voordeel dat je deze met brutoloon kan betalen, tenminste als de werknemer daadwerkelijk het woon-werkverkeer met de fiets aflegt. ​De kilometers die de werknemer tussen thuis en het werk met een leasefiets aflegt, zijn ook nog eens goed voor een fietsvergoeding, wat de leasekost deels terugbetaalt. Door de boom van de e-bikes kiezen ook steeds meer werknemers ervoor om langere woon-werktrajecten met de fiets af te leggen.”

Een op de zes krijgt fietsvergoeding

Net als het aantal leasefietsen, neemt ook het aantal fietsvergoedingen in sneltempo toe. Sinds mei 2023 kan de fietsvergoeding toegekend worden in alle sectoren. Die uitbreiding heeft meteen een impact gehad: in de periode mei-juli 2023 steeg het aantal vergoede fietskilometers naar 16,65% (1 op de 6) van de werknemers. Vorig jaar was dat nog 14,46% in de periode januari-april 2023.

De cijfers over betaalde fietsvergoedingen zijn overigens al jaren in stijgende lijn. Het gemiddelde aantal kilometer dat wordt gereden, steeg de voorbije maanden naar 11,25 km/dag, goed voor een maandelijkse vergoeding van zo’n 46,5 euro.

Bijna kwart van bedrijfsvloot al hybride of vol-elektrisch

Naast de fiets bepaalt ook de elektrische bedrijfswagen steeds meer onze mobiliteit. In 2022 bestond gemiddeld zo’n 13% van de bedrijfsvloot uit hybride en vol-elektrische wagens. Ondertussen, eind juli 2023, is al bijna een kwart van de bedrijfswagens (23,5%) een stekkerwagen.

De veranderde fiscaliteit voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen is de drijvende kracht achter deze verandering.

Week van de mobiliteit