Privacyverklaring

Rekruteren via werknemers

17 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Jonas Van Herck (foto Protime)

Protime werft ruim een vijfde van zijn werknemers aan via eigen werknemers. Protimers die een vriend of kennis aanbrengen, krijgen duizend euro aan extralegale voordelen én een fles champagne. Het softwarebedrijf is tevreden over de kwaliteit van de kandidaten en de retentie en bespaart een pak op kosten voor extern rekruteren.

De afgelopen twaalf maanden nam de aanbieder van oplossingen voor tijdregistratie en workforce management 120 Protimers aan. Ruim een op de vijf kwam binnen via referral recruitment. De aanbrengers krijgen een fles champagne en duizend euro uitgekeerd als flexibel loonpakket, zodra de nieuwe collega een half jaar in dienst is. Protimers die deze maand een nieuwe collega aanbrengen, krijgen zelfs tweeduizend euro.

Culturele fit

Protime doet dit al twaalf jaar en evalueert rekruteren via werknemers als bijzonder efficiënt. “Onze werknemers weten goed welke talenten we nodig hebben én wie past bij onze visie, missie en waarden. Ze zullen niemand uit hun netwerk aanbrengen waarvan ze vermoeden dat er geen culturele fit is”, zegt Jonas Van Herck, people & culture manager van Protime. “Bovendien starten werknemers die zo het bedrijf binnenkomen, niet van nul. Ze weten al het een en ander over de verwachtingen en de bedrijfscultuur, zijn daarom sneller ingewerkt én blijven gemiddeld langer aan de slag.”

Terwijl een rekruteringsproces veel geld en tijd kost, is referral recruitment relatief goedkoop. Per nieuwe werknemer kan Protime 12.000 euro aan (externe) rekruteringskosten mee uitsparen. “Het uitgespaarde geld kunnen we dan weer investeren in onze huidige werknemers. Hierdoor voelen zij zich nog beter bij Protime én zijn ze des te gemotiveerder om nog meer nieuwe collega’s aan te brengen. En zo is de cirkel rond”, juicht Jonas Van Herck.

Interne campagnes

Naast de honderdtwintig nieuwe medewerkers de voorbije twaalf maanden, kunnen er ook de komende maanden zo’n honderd extra collega’s aan de slag. Protime rekruteert technische profielen en developers, maar ook consultants, customer care-medewerkers en projectmanagers. Via interne campagnes worden Protimers aangespoord om op zoek te gaan naar nieuwe collega’s binnen hun netwerk van vrienden en kennissen.