Privacyverklaring

Talentschaarste duwt bedrijven richting meer flexibiliteit

14 december 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Sebastien Delfosse (foto ManpowerGroup)

Drie op de vier Belgische werkgevers heeft te maken met talentschaarste. Ze zetten in op meer flexibiliteit in diverse vormen.

Uit de ManpowerGroup jobbarometer blijkt dat er kansen op werk zijn in alle sectoren tijdens het eerste kwartaal van 2024. Van de 525 werkgevers die in oktober zijn ondervraagd door ManpowerGroup, heeft

  • 46 procent plant om hun personeelsbestand tegen het einde van maart 2024 uit te breiden;
  • 13 procent is van plan is het te verminderen;
  • 38 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Talenttekort

Drie op de vier van de ondervraagde werkgevers in België heeft te maken met talenttekorten. "Belgische werkgevers verwachten dat de wervingsactiviteit in het derde opeenvolgende kwartaal zal toenemen. De algemene  trend van het onderzoek wijst echter op een vertraging van de aanwervingen op internationaal niveau ten opzichte van het vorige kwartaal", zo concludeert Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux.

"Deze positieve vooruitzichten voor ons land worden grotendeels verklaard door het uitstellen van de wervingsintenties voor functies die openblijven vanwege talenttekorten en de moeilijkheden die drie op de vier werkgevers hebben om geschikte profielen te vinden. In een onzekere economische en geopolitieke context zullen werkgevers 2024 starten door hun transformatie voort te zetten en zich te richten op het behouden en aantrekken van nodige talenten.”

Werkgevers in de drie regio's van het land melden positieve wervingsintenties voor het komende kwartaal. In alle negen onderzochte bedrijfstakken willen werkgevers hun personeelsbestand tegen het einde van maart 2024 uitbreiden.

Vacaturegraad

"Ondanks de ongunstige economische omgeving staan werkgevers in alle onderzochte sectoren onder druk om de profielen te vinden die ze zoeken. Recruiters zien dagelijks de aanhoudende 'mismatch' tussen het aanbod en de vraag naar vaardigheden", constateert Sébastien Delfosse. Dat blijkt ook uit de recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel, dat aangaf dat de vacaturegraad in het tweede kwartaal van 2023 – het aantal openstaande functies ten opzichte van het totale aantal functies binnen het bedrijf – nog altijd zeer hoog is, met een percentage van 4,63 procent. Dit komt neer op 194.957 niet-ingevulde banen, waarvan

  • 67,36 procent in Vlaanderen,
  • 19,69 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en
  • 12,95 procent in Wallonië.

Flexibiliteit

Door de arbeidsschaarste zetten werkgevers zich extra in en tonen ze creativiteit om talent aan te trekken en te behouden. Flexibiliteit  (55%) is de belangrijkste maatregel, zowel op het gebied van werkplek – kantoorwerk, hybride of telewerken (37%) – als op het gebied van werktijden (36%).

Bron ManpowerGroup

"Flexibiliteit op het vlak van werktijden en telewerken zijn een van de eerste onderwerpen die kandidaten bespreken tijdens sollicitatiegesprekken", voegt Sébastien Delfosse toe.

Vertraging van het aanwervingstempo op globaal niveau

De wervingsintentie is gedaald in vergelijking met het vorige kwartaal in 32 van de 41 landen en in 16 van de 24 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). Toch blijft de nettotewerkstellingsprognose positief in alle onderzochte landen. Deze staat op +26%, een daling van 4 punten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een stijging van 3 punten ten opzichte van vorig jaar. Werkgevers in India en Nederland tonen zich het meest optimistisch (+37%). Hun tegenhangers in Argentinië zijn het meest pessimistisch (+2%).

Met een nettotewerkstellingsprognose van +33% ligt België 10 punten boven het Europese gemiddelde (+23%). Ons land staat op de tweede plaats van de 24 in de EMEA-regio, na Nederland (+37%), maar op gelijke hoogte met Zwitserland (+33%) en voor Duitsland (+30%), het Verenigd Koninkrijk (+27%), Frankrijk (+20%), Spanje (+19%), Polen (+18%) en Italië (+13%).

Elders in de wereld dalen de tewerkstellingsvooruitzichten licht in de Verenigde Staten (+34%) en in China (+33%). Ze blijven zeer laag in Japan (+10%).