Eén jaar na de schok: ‘De sense of urgency’ (Koen Boonen, Melexis)

24 maart 2021

Aan de vooravond van een nieuwe lockdown herinnert Koen Boonen zich de sense of urgency die zich verspreidde bij Melexis.

Melexis kende voor de coronacris een thuiswerkbeleid dat even duidelijk was als beperkt: één dag per week. “Afwijken hiervan kon al mits goede redenen,” zo herinnert zich Koen Boonen: “Dat heeft ons hr-team snel herbekeken en vier dagen na de officiële communicatie hadden we al een volledig pakket met tips&tricks voor thuiswerken opgesteld, met nog enkele bijkomende tips & tricks voor onze Team Leads.”

Coronamoeheid

“In het begin was iedereen enthousiast, vandaag zien we enige coronamoeheid al worden de regels nog altijd strikt opgevolgd door onze mensen. We hebben een reservatiesysteem opgezet om te overzien hoeveel mensen er op kantoor zijn. We zien erop toe dat mensen echt wel voldoende ver uit elkaar gaan zitten. Voor thuiswerk terug verplicht werd, zagen we dat sommigen de contacten en de verandering van omgeving nodig hebben voor hun persoonlijk welzijn. We focussen op frequent en helder communiceren en zorgen nu voor connecties tussen collega’s. Die connecties zijn verder gestimuleerd door binnen onze organisatie communities op te richten waar mensen weer meer virtueel worden samengebracht rond verschillende onderwerpen.”

De leerervaring

Als Talent Development Professional bij Melexis is Koen Boonen sterk begaan met de focus op hoe mensen het leren ervaren en hoe de organisatie dat dichter bij de mensen kan brengen. “Onze experts willen de informatie delen en zijn toegankelijk, maar we moeten hen de middelen of het platform geven om dat delen te faciliteren. Vroeger waren er meer face-to-face contacten, maar in de huidige context gebeurt dat minder.”

Melexis

Het Belgische Melexis, recent opgenomen in de BEL20, ontwerpt microchips met ruim 1.500 medewerkers in 19 locaties op drie continenten.

Hoe blikken andere maakbedrijven terug op de schok in maart 2020? Lees ook de terugblik van

  • Hans Lingier (Daikin Europe)
  • Steven Muylaert (Van Hoecke)
  • Tina Ermgodts (Wilms)
  • Geert Walschap (Umicore)

In HRmagazine van mei gaan ze met elkaar in gesprek over veranderbereidheid, transformatievermogen, talent, leren en leiderschap in maak- en technologiebedrijven.