Privacyverklaring

Medewerkers vragen en krijgen fietsleaseprogramma bij Avery Dennison

20 september 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Els Hooybergs (foto Els hooybergs)

Avery Dennison Turnhout vervolledigt zijn gezondheidsvoordelen op basis van sport en beweging met een fietsleaseprogramma.

“Het idee kwam overigens van onze vakbonden en medewerkers tijdens de tweejaarlijkse cao-bespreking”, zo vertelt Els Hooyberghs, Sr HR Business Partner SC&Ops: “Eerst werkten we samen met ons sociaal secretariaat, SD Worx, om de wettelijke mogelijkheden in kaart te brengen. Daarna richtten we een werkgroep op om het fietsleaseplan inhoudelijk vorm te geven.”

Extra vakantie

Els Hooybergs: “Onze medewerkers hadden al de mogelijkheid om hun eindejaarspremie om te zetten in een gelijkwaardig voordeel. Op basis van leeftijd konden ze al extra vakantie dagen kopen. Zowat de helft van onze medewerkers maakt daar gebruik van. Wie ouder is dan 60 jaar kan bijvoorbeeld de volledige eindejaarspremie omzetten in bijkomende vakantiedagen. Vooral onze operatoren worden gemiddeld al wat ouder en de meeste van hen werken in drie ploegen, wat belastend is. Maar we zien ook dat jongeren vanuit aandacht voor een werk-privébalans bijkomende vakantiedagen kopen.”

Sedert de vorige cao-besprekingen is het mogelijk gemaakt om ook fietsleasebudget te creëren door te heronderhandelen over de samenstelling van het toekomstig loonpakket. Dat kan dan bestaan uit een lager brutoloon, aangevuld met een fietsleasebudget.

“Op deze manier kunnen onze medewerkers bijkomende vakantiedagen combineren met fietsleasebudget”, zo blikt Els Hooyberghs terug. “Wie vanaf september kiest voor fietsleasebudget moet wel incalculeren dat het lagere brutoloon gebruikt wordt voor de berekening van bijvoorbeeld pensioen, ziekte uitkeringen en andere... Heel veel van onze medewerkers wonen in de buurt, dus velen fietsten al.”

Nauwelijks extra admin voor hr

Voor de fietslease werkt Avery Dennison samen met fietsleverancier Partner Cycles Company. Medewerkers kunnen al sedert april 2020 een fiets leasen vanaf 50 euro per maand tot een maximum van 300 euro. Avery Dennison investeerde in extra lockers met opladers, meer fietsenstallingen en werkte acties uit rond gezonde voeding. Momenteel leasen een 140 (op 430) werknemers fietsen in het kader van het programma voor het woon-werkverkeer.

Kenneth Gevers, Reward consultant van SD Worx, belooft dat het allemaal administratief eenvoudig en transparant blijft via een centraal platform, waar de medewerker vanuit beschikbare budgetten de financiële impact kan simuleren. “Eens gekozen verloopt ook de bestelling geautomatiseerd, na de ondertekening van de bijlage aan het arbeidscontract via itsme. Door de automatisering vermijden we manueel werk voor de hr-afdeling.”

Het sportieve karakter

In die sportieve geest organiseerde Avery Dennison dit jaar zijn eerste Bike to Work-wedstrijd. Het Bike to Work evenement duurde vier weken en had een wekelijks thema om de vele voordelen van fietsen te illustreren, waaronder geestelijke gezondheid. Het bedrijf reikte wekelijks prijzen uit aan winnende teams. Elk teamlid dat in die periode van vier weken van de wedstrijd samen de meeste dagen naar het werk fietste, verdiende een Amazon-cadeaubon van 50 euro.

De openheid van het bedrijf voor suggesties van werknemers en het stimuleren van leuke en gezonde activiteiten, hebben geholpen om geschoolde technici aan te trekken. In 2022 heeft het bedrijf er tot nu toe 12 technische operatoren bijgekregen.

Duurzaamheid

Avery Dennison Corporation (NYSE: AVY) is een specialist in materiaalwetenschappen en ontwerpt en produceert etiketterings- en functionele materialen in een business to businessomgeving. Globaal wordt duurzaamheid nu een element van de strategie. De productiesite in Turnhout werd al energievriendelijker dankzij een windmolen en investeert extra in zonne-energie, die 9% van het gasverbruik zal wegnemen. De groep bekijkt ook mogelijkheden om de producten milieuvriendelijker te maken en analyseert de supply chain.