Privacyverklaring

Meer inclusiviteit zou vooral vrouwelijke werknemers tevredener stemmen

28 juni 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Hoewel zeven op de tien werknemers tevreden zijn met hun job, sijpelen de gevolgen van de mondiale economische crisis en de war for talent door tot in de Belgische huishoudens.

Dat blijkt uit een nieuwe wereldwijde studie ‘PwC Global Workforce Hopes & Fears Survey’.

De studie bij ruim 53.000 werknemers in 46 landen peilde ook bij 1.070 Belgische werknemers naar verwachtingen inzake vaardigheden, vertrouwen in de werkgever en de werkomgeving.

Zeven op de tien tevreden

Algemeen zijn Belgen tevreden op het werk: zeven op de tien respondenten is gelukkig met de job die ze uitoefenen en vinden dat ze zichzelf kunnen zijn op het werk.

Toch zijn er een aantal tekenen aan de wand dat de krapte op de arbeidsmarkt en de economische malaise impact hebben op de werkvloer. Maar liefst één op de drie vond de werkdruk het afgelopen jaar niet beheersbaar. In de helft van de gevallen komt dat door een gebrek aan middelen zoals personeel.

Maar ook financieel ervaren steeds meer Belgen moeilijkheden. Bijna één op de vijf heeft moeite om maandelijks rond te komen. 43 procent van de Belgische respondenten heeft geen financiële ruimte om te sparen, voor een vakantie of een extraatje op het einde van de maand.

16 procent van de respondenten combineert meerdere jobs tegelijkertijd en zeven op de tien doet dit om meer te kunnen verdienen. Ook globaal zet die trend zich door en gaat de financiële toestand van huishoudens achteruit.

Mannen/vrouwen

PwC merkt ook significante verschillen op tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Hoewel de gender pay gap in ons land jaar na jaar daalt, blijft er een ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Die heeft impact op

  • de functies die vrouwen uitoefenen,
  • de manier waarop ze hun job uitoefenen en
  • hoe ze hun job zien evolueren het komende jaar

Uit de studie blijkt dat vrouwen nog altijd veel minder actief zijn in managersfuncties of hogere directierollen (18%) ​in vergelijking met mannen (29%).

Bovendien werken vrouwen in België ​dubbel zo vaak parttime als mannen.

Doordat vrouwen vaker actief zijn in de gezondheidszorg of het onderwijs - waar fysieke aanwezigheid op het werk noodzakelijk is - is ook thuiswerk minder mogelijk.

Eén op de vier vrouwelijke respondenten vindt dat ze haar job niet kan uitoefenen op de manier dat ze het zelf wil. De bereidheid om het komende jaar van job te veranderen, loopt nagenoeg gelijk tussen mannen en vrouwen. Maar wanneer het gaat over een loonsverhoging of een promotie, zijn vrouwen opvallend minder geneigd die aan te vragen, hoewel vrouwen vaker vinden dat ze niet correct betaald worden.

Meer inzetten op inclusie

Axel Smits, voorzitter van PwC België, bedenkt daarbij dat werkgevers er goed aan doen te weten welke moeilijkheden werknemers ervaren. “Daarnaast hebben we allemaal als taak in te zetten op een meer inclusieve werkcultuur. Op een kantelmoment als dit mogen we geen talent verloren laten gaan en moeten we anticiperen om ongelijkheden en zorgen bij werknemers maximaal weg te nemen. Niet alleen om talent aan boord te houden, maar ook om hen de kans te geven zich te ontplooien. Ons land heeft alles in zijn mars om van de diversiteit aan talent een kracht te maken. Maar alleen als we dat talent kansen geven en helpen om te groeien zal er een sterke - inclusieve - arbeidsmarkt ontstaan, die zal bijdragen tot een duurzamere samenleving.”

Meer in het topic: tevredenheid