Privacyverklaring

Stad Antwerpen geeft arbeiders bediendecontract

8 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Nabilla Ait Daoud, schepen Personeel Stad Antwerpen (foto Antwerpen

Stad Antwerpen zet vanaf 1 januari 2023 de contracten van al haar arbeiders om in bediendecontracten. De betrokken stadsmedewerkers zullen door die omzetting van een aantal voordelen genieten, zoals een maand lang 100 procent behoud van loon bij ziekte, in plaats van één week in het arbeidersstatuut.

De overschakeling van arbeiderscontracten naar bediendecontracten is onderdeel van het lokaal sectoraal akkoord (2020-2025) tussen stad Antwerpen en de vakbonden. Hierin werd opgenomen om vanaf 2023 de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg te werken.

1500 stadsmedewerkers

Deze beslissing heeft impact op ongeveer 1500 stadsmedewerkers van stad en OCMW Antwerpen. Voor de betrokken personeelsleden heeft dit als voordeel dat ze bij ziekte een maand lang 100 procent van hun loon behouden in plaats van slechts een week in het arbeidersstatuut.

Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud: “We zijn blij dat we de klassieke tweedeling tussen arbeiders en bedienden kunnen opheffen. Deze aanpassing heeft betrekking op de personeelsleden van stad Antwerpen en het OCMW. We informeerden ons bij de vakbonden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en waarschijnlijk zijn wij het eerste lokale bestuur dat dan geen personeelsleden meer zal hebben in een arbeidersstatuut.”

Vanaf 1 december 2022 tot en met 31 december 2022 zal in de arbeidsovereenkomst van alle nieuwe arbeiders een clausule staan dat ze vanaf 1 januari 2023 bediende zijn.

Lokaal sectoraal akkoord

Eerder voerde de stad al andere punten uit het lokaal sectoraal akkoord uit, waaronder het optrekken van de maaltijdcheques, de fietsvergoeding, de tussenkomst in het abonnement voor het openbaar vervoer en de uitbreiding van de hospitalisatieverzekering. De focus ligt nu op het wegwerken van verschillen tussen arbeiders en bedienden.