Privacyverklaring

The Dive: een open ecosysteem voor een unieke leerervaring

24 januari 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Carlo Verfaille

Met The Dive opent Unilin een opleidings- en bezoekerscentrum dat het merk versterkt en tegelijk een totaalvisie op leren en werken vormgeeft.

Unilin, vooral gekend van zijn diverse soorten vloeren, panelen en isolatiemateriaal, wil een motiverende en inspirerende context creëren die medewerkers toelaat om hun loopbaan en ontwikkeling zelf in handen te nemen.

Een ecosysteem voor een unieke leerervaring

Nick Leenaert, talent director bij Unilin: “The Dive staat voor het duiken in info, exploreren, zich verdiepen en evolueren. We wilden een echt merk creëren rond leren en hebben daar – zie QuickStep – wel wat ervaring mee. We wilden het gebouw, de lijnen en de kleuren aantrekkelijk maken. Het toont dat leren ook fun kan zijn. We brengen er alle soorten opleidingen samen in een dynamische en aantrekkelijke omgeving. The Dive is voor mij een ecosysteem, waarbij we al onze stakeholders en partners in connectie willen brengen met levenslang leren. Die ervaring moet uniek zijn.”

Medewerkers

Om te beginnen biedt Unilin met The Dive de eigen medewerkers technische en niet-technische opleidingen aan. Het gaat ook over nieuwe leervormen en die komen voort uit drie bronnen. Nick Leenaert verwijst naar de drie e’s: “Alles draait om education, experience en exposure. Education gaat om formele opleiding. Experience betekent dat mensen ook leren door zelf aan de slag te gaan binnen bijvoorbeeld projecten. Exposure kan door te leren van elkaar en te netwerken, intern, maar ook buiten de muren van het bedrijf. Ga kijken hoe anderen het in de wereld doen en leer daarvan. Leren is het resultaat van het samenspel van die drie zaken. We doen dat via Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Extended Reality (ER) en blended learning en we hopen dat onze medewerkers leren aantrekkelijk vinden en zelf op zoek gaan naar leeropportuniteiten. Dat werkt beter dan iemand het leren opleggen.”

Andere stakeholders

Unilin denkt ook aan scholen, hun leerkrachten en studenten. The Dive biedt ook hen aanvullende opleidingen. Daarom worden kennis, lessen en workshops gedeeld met VTI’s, hogescholen en universiteiten. “We willen dat studenten hier hun eindwerk maken. We geven hen rondleidingen en geven ze de opportuniteit van duaal leren of werkplekleren. Onze eigen experten zullen ook extern les geven. We helpen bijvoorbeeld de KU Leuven om hun programma’s af te stemmen op de maakindustrie. In het hoger onderwijs komen studenten bij ons ervaring opdoen.”

Partners

Omdat Unilin de mismatch in de arbeidsmarkt wil aanpakken, wordt ook samengewerkt met de VDAB, interim- en rekruteringskantoren. Nick: “Kandidaten zijn schaars en missen vaak ervaring, maar wij kunnen ze zelf opleiden om bij ons, of later elders, aan de slag te gaan. The Dive is eveneens een incubator voor nieuwe ideeën. Ook voor kandidaten en werknemers willen we toegankelijk zijn. Daarom is The Dive toegankelijk en open. Je kan er zo binnen en buiten lopen. We hebben ingezet op technologie en beleving. Zo is er onze belevingsmuur, waar we in functie van de bezoeker en zijn achtergrond tonen wat leren en groeien betekenen en hoe een loopbaan zich op vele manieren kan ontwikkelen. Dat maakt ons attractiever als potentiële werkgever.”