Privacyverklaring

Tijd voor een bonus? Investeren in een sterk loonbeleid is een win-win

1 november 2021
Tekst
Partner Content

Corona laat ons voorlopig nog niet los, maar de meeste bedrijven zijn intussen wel opnieuw met de toekomst bezig. Medewerkers behoren uiteraard nog steeds tot de belangrijkste investeringen voor een bedrijf. In aanloop naar een nieuw jaar kunt u dan ook best eens nadenken over hoe u hen kunt belonen met een bonus zonder dat zij hierop zwaar worden belast. En zonder dat uw eigen kosten de pan uit rijzen. Met een sterk loonbeleid en flexibele verloning zorgt u voor een win-win.

Een sterk loonpakket maakt het verschil. Zeker vandaag, want de war on talent woedt volop, en dat is ook de medewerkers zelf niet ontgaan. Zij willen dan ook meer inspraak in hun loonpakket en zijn vaak niet meer tevreden met een klassieke verloning. Bovendien verdienen uw trouwe medewerkers ook een extraatje voor hun inzet. Met een flexibel loonpakket is iedereen tevreden: de loonkost voor uw organisatie blijft beperkt, terwijl uw medewerkers er veel bij winnen, waardoor hun engagement toeneemt. Kortom, iedereen wint bij een duurzaam loonbeleid.

Warrants: haal meer uit uw investering dan bij klassieke bonus

Bij een klassieke bonus houden medewerkers na alle heffingen in netto slechts 32,1% over van de bruto kost. Dat is schamper, zeker als u mensen wilt motiveren. Dus kiest u beter voor een bonus die echt iets oplevert. U kunt uw medewerkers bijvoorbeeld warrants toekennen. Die geven uw medewerkers het recht om gedurende een bepaalde periode een onderliggend financieel effect voor een vooraf bepaalde prijs te kopen en vervolgens weer te verkopen. Hierbij kan men het risico beperken door de warrants na slechts een ‘overnight risico’ te verkopen. Bovendien zijn ze binnen verloning voorwaardelijk niet onderworpen aan RSZ-bijdragen. Zo doet u als werkgever dus eigenlijk een kleinere investering om dezelfde netto bonus uit te keren, of handhaaft u precies dezelfde investering en houden uw medewerkers er tot 37% meer aan over in vergelijking met een klassieke bonus. Een win-win voor iedereen dus!

Flexibel verlonen: een bonus is meer dan geld

Een flexibel loonmodel of cafetariaplan wordt samengesteld volgens de prioriteiten van de organisatie en speelt in op de behoeften van de medewerkers. In een hybride werkomgeving waarbij vijf verschillende generaties samenwerken, zitten heel wat medewerkers in een andere levensfase. En dus hebben ze andere wensen en verwachtingen. De ene medewerker vindt extra verlofdagen belangrijk, de andere heeft liever een extra verzekering of een mobiliteitsbudget. Met flexibele verloning biedt u een antwoord op de belangrijkste uitdagingen van de moderne werkplek. Zo kunnen thuiswerkers gebruik maken van bureaumateriaal voor hun thuiswerkkantoor en hun mobiliteitsvoordelen opgeven. En geloof het of niet, maar sommige bedrijven bieden hun mensen zelfs de optie van een begrafenisverzekering aan.

Bovendien kan u tegenwoordig ook voordelen rond Well-being aan het loonpakket toevoegen. Van een gezondheidsscreening over een uitbreiding van de hospitalisatieverzekering naar andere gezinsleden, of extra ergonomisch materiaal en een bedrijfsfiets. De opties zijn uitgebreid.

Weten uw medewerkers wat er in hun loonpakket zit?

Nogal vaak merken we dat medewerkers eigenlijk niet goed weten waaruit hun loon is samengesteld. En dat is zonde, want dan zou het zomaar kunnen dat ze hun loon gaan onderwaarderen en misschien zelfs overwegen om van werkgever te veranderen. Voor succesvolle organisaties is het cruciaal om talent aan boord te houden en dus moeten uw medewerkers een compleet overzicht hebben van alle aspecten in hun loonpakket. Het Reward statement van Attentia geeft uw medewerkers een helder beeld van alle componenten waaruit hun loon bestaat. En dat heeft verschillende voordelen: medewerkers zien exact wat ze verdienen en gaan hun loon met een positieve blik bekijken.

Flexibiliteit en autonomie

Vandaag de dag zijn flexibiliteit en autonomie codewoorden in de war for talent. Medewerkers voelen zich betrokken wanneer ze zelf keuzes kunnen maken en de nodige vrijheid krijgen. Met flexibele verloning haalt u die slag alvast binnen. Zo kiezen medewerkers zélf welke voordelen ze krijgen, terwijl u de loonkost voor het bedrijf drukt.