Privacyverklaring

Drie op vier Belgen tevreden over hun job (en dat komt niet door het loon)

24 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sara Claes by Anneke D'Hollander

Drie op vier Belgen zijn tevreden met hun werk, zo blijkt uit het recentste nationaal geluksonderzoek van verzekeraar NN en de Universiteit Gent. In totaal krijgt het werkgeluk een score van 6,7 op 10, wat een stabilisatie toont ten opzichte van de periode voor de pandemie. Opvallend is dat het inkomen minder invloed heeft op de werktevredenheid dan vaak gedacht wordt.

Werkgeluk en algemeen geluk

Volgens de studie zijn 38,9 procent van de Belgen tevreden en nog eens 38,9 procent zeer tevreden met hun job. Sara Claes, doctoraatstudente aan UGent, benadrukt de link tussen werkgeluk en algemeen geluk: "58,5 procent van de mensen die veel werkgeluk ervaren, zijn ook in het algemeen heel gelukkig. Aandacht voor welzijn op de werkplek is daarom cruciaal."

Tevredenheid over loon is niet zo belangrijk

Het onderzoek onthult dat andere factoren belangrijker zijn voor werkgeluk dan het loon. De top vijf factoren voor werkgeluk zijn:

  1. Zinvol werk
  2. Ondersteuning van de leidinggevende
  3. Mogelijkheid om vaardigheden en expertise te gebruiken
  4. Subjectieve gezondheid
  5. (On)tevredenheid werk-privé balans en slaapkwaliteit

Zelfstandigen ervaren het meeste werkgeluk

Zelfstandigen geven hun werkgeluk een score van 7,29 op 10, beduidend hoger dan arbeiders (6,34) en bedienden (6,57). Zelfstandigen rapporteren wel een slechtere werk-privé balans, met 30,2 procent die ontevreden is over deze balans. Dit staat in contrast met werknemers die tevreden zijn met hun werk-privé balans; bijna 60 procent van hen ervaart veel werkgeluk.

Sara Claes voegt toe: "Zelfstandigen kunnen de negatieve impact van een mindere werk-privé balans deels compenseren door hoge scores op andere bouwstenen van werkgeluk. Toch is het belangrijk om de werk-privé balans niet te negeren, omdat deze essentieel is voor duurzaam welbevinden."

Annelore Van Herreweghe, woordvoerder van NN, benadrukt: "Met 500.000 langdurige zieken in België is het relevanter dan ooit om welzijn op het werk te prioriteren. Ons onderzoek bevestigt de grote invloed van werkgeluk op algemeen welzijn, en initiatieven zoals WorkBeats helpen bij het creëren van een gezondere en gelukkigere maatschappij."

Over het onderzoek

Het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek analyseert sinds 2017 wat de Belg gelukkig maakt. De meest recente enquête, uitgevoerd in januari 2024, peilde 1.536 Belgen naar hun geluk en levenstevredenheid, met aandacht voor gezondheid, sociale relaties, werkomgeving en financiële situatie.

Meer informatie is te vinden op www.gelukkigebelgen.be.