Privacyverklaring

“Focus op de drivers voor retentie”

13 juni 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Veroniek De Schamphelaere, Vlerick Business School

Bedrijven hebben een retentiebeleid nodig als ze het beste talent willen behouden. Heel vaak gaat dat gepaard met de nodige dilemma’s. “Organisaties moeten investeren in drivers voor retentie”, zegt Veroniek De Schamphelaere van Vlerick Business School. Siemens Healthineers, Puratos en TVH getuigden tijdens Vlerick HR Day over hun retentieaanpak.

Veroniek De Schamphelaere, docente in Human Resources Management aan Vlerick Business School, vuurt tijdens haar presentatie onmiddellijk enkele vragen af op het hr-publiek. “Is het retentiebeleid bedoeld voor iedereen of maar voor enkelen? Welke criteria gebruik je? Doe je het voor de best presterende, de medewerkers die het best passen bij je bedrijf, de meest betrokken, de werknemers die het meest leren of een combinatie van de vier voorgaande criteria? Het is duidelijk: retentiemanagement gaat over het managen van dilemma’s.”

Een retentiestrategie opbouwen doe je door eerst een diagnose te maken: wie verlaat het bedrijf, waarom en wat kost het. “Het is belangrijk om te investeren in drivers voor retentie”, zegt Veroniek De Schamphelaere. “De focus moet liggen op de motivatoren - de redenen waarom iemand bij een bedrijf blijft – zoals betrokken leiderschap en groei- en leeropportuniteiten. Maar vergeet ook niet de demotivatoren, zoals beheersbaar werk en financiële voordelen. Dat zijn vaak de redenen waarom iemand beslist om het bedrijf te verlaten.”

Overzicht van skills

Het retentiemanagement van TVH, een familiebedrijf met 5.000 medewerkers dat onderdelen voor heftrucks en landbouwmachines distribueert, steunt op vier pijlers: een duidelijke visie, een centraal changemanagementteam (verandering ligt niet alleen bij hr), het meten van de betrokkenheid (twee keer per jaar) en strategische workforceplanning. “We hebben een overzicht van de skills nodig, want de komende vier jaar zullen vierhonderd medewerkers verdwijnen door pensionering”, zegt Peter Geiregat, chief poeple officer, van TVH. “Ik lig daar ’s nachts soms wakker van. Vraag is of we ze zullen kunnen vervangen. Dat wordt een pijnlijke oefening.”

Mentorprogramma

Siemens Healthineers wil zijn medewerkers behouden door een talent pool in België op te starten. “Op die manier kunnen we onze talent reviews beter opvolgen, verhogen we de retentie van de werknemers, motiveren we de jonge generatie en creëren we een pipeline van toekomstige managers”, zegt hr-director Sandrine Jorion. Het bedrijf gebruikt ook een mentoringprogramma, dat onderdeel is van een talent boost program. “De mentor heeft niet altijd dezelfde job of werkt niet in hetzelfde land als het talent. Dat geeft iets meer vrijheid om feeedback te geven.”

De voedingsmultinational Puratos moet tegen 2030 15.000 werknemers aanwerven. Vandaag telt het bedrijf 10.800 medewerkers. “Dat betekent dat we onze talenten ook betrokken moeten houden”, zegt Klaar Roeland, group director Talent & Organization Development. Dat doet het bedrijf door een omgeving te creëren waarbij de medewerkers centraal staan en een magische employee experience krijgen en door een inclusieve prestatiegerichte organisatie zijn. “We geven om onze medewerkers”, besluit Klaar Roeland. “We maken ons bedrijf futureproof door via een global talent maturity index de talentsterktes en -zwaktes te meten.”