Privacyverklaring

Eén op acht werknemers wil op korte termijn werkgever verlaten

4 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Frank Vander Sijpe

In het tweede kwartaal van 2024 overwoog 12,4 procent van de werknemers om op korte termijn de werkgever te verlaten. De verloopintentie op korte termijn steeg zo met tachtig procent ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Securex. Opvallend is dat de wil om op korte termijn te vertrekken een stuk hoger ligt bij werknemers die ziek afwezig zijn van het werk. “Vrijwillig verloop is voor werkgevers de kanarie in de koolmijn”, waarschuwt Frank Vander Sijpe van Securex.

In de periode april-mei van 2024 antwoordde één op acht werknemers “ja” op de vraag of ze hun werkgever op korte termijn willen verlaten. Dat is tachtig procent meer dan in 2021, terwijl de verloopintentie op lange termijn stabiel bleef op negentien procent.

Werknemers kennen hun marktwaarde

Frank Vander Sijpe, director HR-trends & Insights bij Securex, licht toe: “Vrijwillig verloop is een kanarie in de koolmijn voor werkgevers en het zijn vaak de beste medewerkers die het eerst vertrekken. Hoewel er onzekerheid is op de arbeidsmarkt, woedt er vooral in Vlaanderen nog steeds een war for talent waarbij werknemers druk worden gesolliciteerd en steeds beter hun marktwaarde kennen. Zo gaan ze sneller het schip verlaten en springen naar andere bedrijven met meer kansen of meer financiële stabiliteit.”

Eerder onderzoek van Securex wees uit dat hoewel er in 2023 een daling was van de vrijwillige uitstroom, deze nog steeds op een hoog niveau staat (elf procent). Dat wil zeggen dat één op tien werknemers met een contract van onbepaalde duur in 2023 zijn job vrijwillig verliet. De combinatie met de vastgestelde sterke stijging van de verloopintentie op korte termijn, wijst op een mogelijke hoge vrijwillige uitstroom van werknemers in 2024.

Hoogst onder zieken en in kleinere bedrijven

Ziekte speelt een duidelijke rol in de verloopintentie van werknemers. Bijna één op vier (23,4 procent) van de werknemers die op het moment van de bevraging ziek afwezig waren van het werk (exclusief klein verlet, arbeidsongeval of zwangerschapsverlof) wil zijn werkgever op korte termijn verlaten. Dat is meer dan dubbel zoveel dan bij wie niet ziek is (11,3 procent).

In bedrijven tot vijfhonderd medewerkers wil vijftien procent van de werknemers op korte termijn vertrekken. Dit is bijna dubbel zoveel dan bij werknemers die actief zijn in grotere bedrijven vanaf vijfhonderd werknemers (8,4 procent).

“Welzijn en ziektepreventie op vandaag niet ernstig nemen is een kapitale vergissing”, waarschuwt Frank Vander Sijpe. “Door de talentkrapte en stijgende loonkosten worden langdurig afwezigen vooral in kleinere bedrijven minder snel vervangen. Dit leidt tot een negatieve spiraal van stijgende werkdruk, meer absenteïsme, negatievere employer branding en uiteindelijk dus nog meer vertrekkers en slechtere financiële resultaten.”

Veel meer onder arbeiders en meest in Brussel

Het percentage arbeiders dat eerder vroeg dan laat weg wil ligt veel hoger dan bij bedienden. Zo wilden 17,9 procent arbeiders in het tweede kwartaal van dit jaar hun job verlaten, terwijl dat voor 10,1 procent van bedienden het geval is. Het al dan niet telewerken heeft geen invloed op de verloopintentie.

In Brussel heerst de hoogste verloopintentie op korte termijn. Met 15,1 procent van de werknemers ligt die intentie 3,25 keer hoger dan in 2021. In het Vlaams gewest wil 12,7 procent van de werknemers de huidige werkgever op korte termijn verlaten: een stijging van 74,3 procent ten opzichte van 2021. In Wallonië bleef de verloopintentie de laatste drie jaar stabiel op 10,1 procent.

Frank Vander Sijpe: “België heeft drie regionale arbeidsmarkten met aparte dynamieken die impact hebben op de verloopintentie van werknemers. Zo zijn er sterke regionale verschillen op vlak van onder andere werkzaamheidsgraad, conjunctuurgevoeligheid van de economische activiteiten en de werkloosheidsgraad die de mate van personeelsschaarste beïnvloeden.”

Over het onderzoek

De cijfers van dit onderzoek komen uit bevragingen over verschillende hr-domeinen die Securex uitvoerde in 2019, 2021 en 2024. De steekproeven tellen telkens minstens 1500 werknemers en zijn representatief voor de Belgische arbeidsmarkt op vlak van regio, geslacht, leeftijd en statuut. Deze van de meest recente bevraging in april en mei 2024 omvat 1511 werknemers.