Het recente ontslagdecreet maakt het mogelijk om vastbenoemde ambtenaren snel en definitief te ontslaan. Dat roept gemengde reacties op binnen lokale besturen. Koen Berghmans, secretaris van Vlofin, waarschuwt: "We vrezen dat dit kan leiden tot misbruik in gezagsfuncties." Hij pleit voor een aangepaste regeling om ontslagbescherming te waarborgen in een politiek geladen omgeving.
Koen Berghmans is financieel directeur van de Stad Beringen en secretaris van Vlofin, de federatie van de financieel directeurs van de lokale overheden in Vlaanderen. “Beringen wil in de hele stadsorganisatie gedeeld leiderschap bevorderen. Dat is begonnen op managementniveau. Die aanpak duwen we nu door tot in alle regionen van onze werking: van de algemeen directeur tot de arbeider”, vervolgt Koen Berghmans.
Iedereen werkt als civil servant voor de goede zaak. Doel is om de stad Beringen beter te maken. Dan moet ook iedereen initiatief nemen om in te grijpen. “We moeten elkaar durven aanspreken wanneer het beter kan. Je mag je daarbij niet beperkt voelen door een hiërarchische structuur. We hebben dat eerst ingevoerd in het managementteam, met een eenjarig traject en heel wat sessies met externe begeleiding. Intussen geven we dit door naar de andere leidinggevenden in onze organisatie. Beringen levert heel grote inspanningen op dat vlak.”
Zijn financieel directeurs onafhankelijk van de politiek? “Ja, en dat is ook noodzakelijk om de functie goed uit te voeren. In twee gevallen is dat ook expliciet wettelijk zo geregeld: dossiers met hoge financiële kosten moeten worden voorgelegd aan de financieel directeur, die zijn visum moet geven om de wettigheid en regelmatigheid ervan te bevestigen. Als die niet akkoord is, gaat het dossier naar de gemeenteraad. Daarnaast behoort het debiteurenbeheer tot de autonome bevoegdheid van de financieel directeur.”
Onlangs is echter het ontslagdecreet goedgekeurd. Dat maakt het mogelijk om vastbenoemde ambtenaren snel en definitief te ontslaan. “We zijn het volmondig eens met een moderner personeelsbeleid, maar we vrezen dat dit, zeker voor gezagsfuncties, kan gebruikt worden om ambtenaren die niet in de pas lopen monddood te maken of zelfs te verwijderen.”
De realiteit toont intussen aan dat het ontslagdecreet geen dode letter is gebleven. “Sinds oktober 2023 zijn al verschillende ontslagen gevallen. We hebben met Vlofin procedures opgestart bij de Raad van State en het Grondwettelijk Hof om dit aan te vechten en de regeling te laten aanpassen. Een zekere mate van ontslagbescherming, als tegengewicht voor de politieke context waarin we dagelijks opereren, lijkt ons voor gezagsfuncties geen overbodige luxe. De Vlaamse overheid heeft dat intussen zo in haar eigen personeelsbeleid opgenomen. Het komt dan ook zeer bevreemdend over dat diezelfde overheid dat voor lokale besturen anders ziet.”
Dit is een gedeelte van een langer artikel in het dossier ‘steden en gemeenten’ in FDmagazine. De redactie van HRmagazine en FDmagazine wisselen relevante content met elkaar uit. Interesse in een membership op FDmagazine en/of HRmagazine? Contacteer Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.