Privacyverklaring

Het loopbaanpad van Lore Taillieu naar deeltjesversneller Cern

2 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Lore Taillieu by DR (Htag by Références)

Toen Lore Taillieu haar loopbaanpad moest kiezen, vreesde ze zich te beperken tot één richting. Na enkele jaren in het onderwijs en een bedrijf in Marokko, kwam ze terecht bij het wereldberoemde Cern in Genève, waar ze met passie werkt als head of people experience & engagement. “We proberen meer vrouwen aan te trekken in STEM-richtingen.”

Het interesseveld van Lore is breed: medische wetenschappen, onderwijs en talen. Uiteindelijk koos ze voor Romaanse talen en daarna psycholinguïstiek. Na vijf jaar studeren aan de universiteit begon ze te werken als leraar Spaans en Frans op een middelbare school en later aan de universiteit. Ze stopte na vijf jaar. De reden? “Ik wil niet uit gemakzucht docent blijven.” Ze volgde cursussen in hrm en marketing, parallel aan haar job.

De liefde bracht haar naar Casablanca in Marokko, waar ze bij S2M in de hr-sector werkte. "Het was een kans om de kennis die ik op school had opgedaan toe te passen en nieuwe dingen uit te proberen", vertelt ze.

Na twee jaar verhuisde ze naar Zwitserland, waar ze de kans kreeg om bij Cern te werken als hr-adviseur. Cern is de Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes met behulp van deeltjesversnellers. De organisatie, gevestigd aan de Frans-Zwitserse grens, is het grootste deeltjesfysicacentrum ter wereld. "Ik kwam terecht in een tegenovergestelde context van vroeger: een grote structuur waar alles zeer georganiseerd is en met veel aandacht voor rechtvaardigheid. Ik wist destijds niet veel van Cern", erkent Lore. "Vandaag zou ik het uitleggen als: Cern organiseert het speelveld voor natuurkundigen van over de hele wereld."

Rijke diversiteit

Cern telt ongeveer 2.600 werknemers, aangevuld met duizend jonge afgestudeerden op contractbasis. "Het is een echte campus waar tot 18.000 mensen samenkomen, wat zorgt voor een bijzondere sfeer met diverse culturen." Lore Taillieu verliet Cern tijdelijk om haar man naar de Verenigde Staten te volgen, maar keerde terug als hr-businesspartner. "Hr bij Cern is een secundaire ondersteuningsfunctie met een klein budget, wat onze creativiteit stimuleert."

Later leidde Lore Taillieu de afdeling talentacquisitie en werd ze verantwoordelijk voor de hr-businesspartners. Haar functie evolueerde naar people experience and engagement, wat een modernere, flexibelere benadering van hr weerspiegelt. "Deze positie past bij de ambitie om de organisatie de toekomst in te leiden na een moeilijke periode door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne."

Vrouwen en wetenschap

Lore Taillieu benadrukt het belang van pulse checks bij jonge afgestudeerden en studenten om isolement en eenzaamheid aan te pakken. "We bevragen het personeel regelmatig over het welbevinden en proberen hen verantwoordelijk te maken voor hun werkbeleving." Diversiteit en inclusie zijn ook belangrijke projecten. "We proberen meer vrouwen aan te trekken in STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), met als doel om in 2025 de kaap van vijfentwintig procent te behalen."

Een ander project is het herkennen van vermoeidheid en burn-out. De campagne 'work well, feel well' moedigt medewerkers aan om beter naar zichzelf te luisteren. Lore concludeert dat hard werken goed is, zolang je jezelf niet verliest. "Op lange termijn is dat niet duurzaam."