Privacyverklaring

HRupdate 4 juli: Confetti

3 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden

Bij energiebedrijf Luminus is artificiële intelligentie een partner voor de hr-afdeling. AI verspreidt zich zoals elektrische stroom doorheen alle geledingen van de organisatie. Ze zien er de bevestiging van het stereotiepe beeld dat AI niet iemands job zal overnemen, maar wel de persoon met AI-vaardigheden. Een interne bevraging toont dat er nieuwsgierigheid leeft bij de medewerkers. AI landt er op vruchtbare grond.

De op artificiële intelligentie gebaseerde toepassing van Adecco die werkzoekenden toelaat een cv te creëren door te praten met hun smartphone, vermindert de scepsis voor technologie. Meer zelfs, het beantwoordt mee de uitdaging om de digitale breuk in de samenleving te dichten. Hr-directeur Sonia Frey poneert het democratische gehalte van AI: “De technologie is er voor iedereen.”

Toch kent AI nog geen contextuele intelligente noch menselijke empathie. In een aanwervingsproces is de technologie een efficiënt ondersteuningsinstrument, maar de mens maakt het verschil in de conversaties met schaarse topprofielen. Daar zijn de rekruteringsmanagers aan de rondetafel van HRmagazine het over eens.

En willen we niet volledig overgenomen worden door AI, dan geven we best meer aandacht aan aandacht. “Onze aandacht is versnipperd als confetti”, vertelt Isabel De Clercq in haar column over deconnecteren. “Zoniet doet AI binnenkort het moeilijke werk en wij de taken die weinig concentratie vragen.”

Onze inspiratie deze week