Privacyverklaring

Eerste AI-gebaseerde cv-maker verkleint digitale kloof

25 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sonia Frey

Hr-dienstverlener Adecco introduceert een AI-gebaseerde tool waarmee werkzoekenden een professioneel cv kunnen aanmaken. Werkzoekenden doen dit door te spreken tegen hun smartphone in hun moedertaal. Deze tool moet jaarlijks 8.000 extra mensen aan een baan helpen. Eén op de vier werkzoekenden haakt momenteel af bij het opstellen van een cv. “De cv-maker helpt de digitale breuk in de samenleving te dichten”, aldus hr-directeur Sonia Frey.

Volgens de digitale inclusiebarometer van de Koning Boudewijnstichting is 54 procent van de werkzoekenden digitaal kwetsbaar. De tool biedt voor hen een uitkomst bij het opstellen van een professioneel cv. Gebruikers vullen hun persoonlijke gegevens in en spreken vervolgens met de AI-robot op hun smartphone over hun opleiding en werkervaring.

Een kwart van de werkzoekenden worstelt met cv

Adecco stelt vast dat één op de vier werkzoekenden afhaakt wanneer een potentiële werkgever hen vraagt om een cv digitaal te bezorgen. Het uitzendbureau wil met de AI-tool het aantal afhakers verminderen door de cv-maker volledig gratis te maken. “We richten ons op werkzoekenden die moeite hebben met het opstellen van een cv, zoals laaggeschoolde jongeren en 55-plussers,” zegt Jan Dekeyser, CEO van Adecco België.

Een brede taalondersteuning

De nieuwe cv-maker is onder meer geschikt voor anderstalige werkzoekenden. Gebruikers kunnen in hun moedertaal communiceren met de tool. Die ondersteunt 35 talen om een cv op te stellen. De AI-robot vertaalt de informatie naar het Nederlands, Frans, Duits of Engels waardoor belangrijke sollicitatiebarrières voor anderstaligen en vluchtelingen verdwijnen. De cv-maker steunt op OpenAI-software. Enkele werkzoekenden konden al proeven van de AI-tool tijdens een demonstratie.

Sonia Frey: “We willen de tewerkstellingsgraad maximaliseren en zoveel mogelijk mensen helpen in hun zoektocht naar een job. Dat kan een anderstalige persoon zijn, maar ook iemand die al twintig jaar dezelfde functie uitoefende zonder een cv te actualiseren. Of oudere personen die digitaal een afstand hebben opgelopen van de arbeidsmarkt. Dankzij artificiële intelligentie verlagen we de toegangsdrempel naar de arbeidsmarkt.”

AI is kennis delen

De impact op de job van rekruteerder is volgens Sonia Frey beperkt. “De tool sluit aan bij de instrumenten die de rekruteerder nu al ter beschikking heeft. De efficiëntie neemt toe want de kandidaat deelt op een gestructureerde manier informatie mee. Op die manier zal de rekruteerder meer tijd overhouden om kwalitatiever om te gaan met de kandidaat. We ondersteunen onze medewerkers met training en sensibilisering. AI faciliteert en versnelt hun werk.”

De investering in deze applicatie is rendabel voor Adecco. “De tool betaalt zichzelf terug door de mensen die er op werken. In Italië en Frankrijk maken kandidaten al op grote schaal gebruik van de tool”, verduidelijkt Sonia Frey. De ontwikkeling van de cv-maker kadert in de bedrijfsvisie op artificiële intelligentie. “AI is er voor iedereen. Vroeger betekende kennis hebben macht, vandaag is dat verschoven naar kennis delen”, aldus Sonia Frey.