Privacyverklaring

Meer AI, minder bias

1 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Myriam Beatove Moreale by Diego Franssens

Myriam Beatove Moreale is de wereldwijde chief human resources officer en lid van de raad van bestuur van Randstad. Die positie laat haar toe kritisch te kijken naar de opkomst van artificiële intelligentie, digitalisering van de hr-rol, toenemende diversiteit op de arbeidsmarkt én verplichte loontransparantie. “Medewerkers krijgen in dit tijdperk meer zeggenschap, keuze en macht.”

Wat is de impact van artificiële intelligentie op het hr-metier?

Myriam Beatove Moreale: “Je moet de twee zijden van de medaille van artificiële intelligentie bekijken. Het is positief dat AI een boost geeft aan innovatie en hr-analytics. Bovendien zal de technologie administratieve taken overnemen. Dat creëert ruimte en zuurstof, niet alleen voor leiders, maar ook voor medewerkers om innovatief te zijn en meer toegevoegde advieswaarde te leveren. Ik geloof ook dat AI de vooringenomenheid in het debat van diversiteit, gelijkheid en inclusie zal verminderen. We zullen daardoor een dynamischere arbeidsmarkt te zien krijgen. De bias weghalen uit functiebeschrijvingen is gunstig voor minderheidsgroepen. En voorspellende people analytics-tools zijn fantastisch: ze zullen hr-afdelingen helpen bij personeelsretentie en gepersonaliseerde opleidings- en ontwikkelingstrajecten.”

Wat is de keerzijde van de medaille?

Myriam Beatove Moreale: “Er moet regulatie zijn om de veiligheid van de data te waarborgen. Het potentiële gebrek aan transparantie is een risico. Wanneer medewerkers het systeem onvoldoende vertrouwen, ontstaat een neerwaartse vicieuze cirkel. Goed beheer van een AI-systeem is cruciaal: alleen zo kun je de bias verminderen. Of we riskeren om de humane factor in hr te verliezen? Dat risico is beperkt. De digitaliseringsgolf en AI-toepassingen dienen zich samen aan met de schaarste aan talent. De combinatie van beide fenomenen brengt mensen opnieuw in het centrum van de activiteiten en de beslissingen.”

Welke skills moeten we in het digitale tijdperk ontwikkelen binnen hr?

Myriam Beatove Moreale: “Het is noodzakelijk om strategisch te reflecteren over de impact van de technologie. Je mag niet louter kijken naar facevaliditeit. Er is niet één persoon of team dat de magische antwoorden op de digitale transformatie heeft. Daarom moet je weten samen te werken en eigenaarschap te claimen. Onze hr-teams werken bijvoorbeeld nauw samen met IT en de proces- en verkoopteams.”

Wat is de impact van de digitalisering op de werknemers van Randstad?

Myriam Beatove Moreale: “Randstad telt 43.000 medewerkers. Digitalisering in combinatie met de tekorten op de arbeidsmarkt maakt dat zij technologie verwelkomen. Het is een nuttig en waardevol instrument om productief te blijven. En het schenkt flexibiliteit in de manieren waarop we post covid samenwerken. Medewerkers krijgen in dit tijdperk meer zeggenschap, keuze en macht. Technologie transformeert de verbinding tussen werknemers en ondernemingen. Dat geldt zowel voor kenniswerkers als voor technische vakspecialisten: vroeger werkten ze een volledige loopbaan bij één werkgever. Nu beschikken ze over kennis en vaardigheden die ze kunnen aanbieden bij meerdere bedrijven. Voor hr worden data belangrijker als beheerinstrument. Digitalisering helpt ons daarbij, en dus omarmen we de technologie. Het raakt aan het hart van onze activiteiten.”

Dit is het eerste gedeelte van een groot interview met Myriam Beatove Moreale. Interesse in het volledige artikel? Contacteer vrijblijvend Jennero Rijaard voor een membership via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be.

Myriam Beatove Moreale
Myriam Beatove Moreale | Photographer: Diego Franssens | Copyright: © Diego Franssens