Privacyverklaring

AI in het hr-werkveld: de stem van de hr-manager

2 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Marlies Eyckmans

Artificiële intelligentie zorgt voor een stroomversnelling in de digitalisering van het hr-werkveld. Wat is de invloed van die digitalisering op hr-strategieën? Blijft de letter h in hr overeind? Op 2, 3 en 4 oktober laat de hr-community zich inspireren op HRtech en Learntech in de Antwerpse Handelsbeurs.

In de rubriek ‘intervisie’ stellen we deze vragen aan een hr-manager, een ceo én Gen Z-student. Vandaag: de stem van de hr-manager.

Ontwikkel een digitale mindset in hr

Marlies Eyckmans is employee experience manager bij Luminus en panellid op HRtech. Ze begeleidt een AI-transformatieproject voor hr. Haar advies voor hr? “Ontwikkel jezelf. Na business acumen is het tijd om technical acumen op te bouwen.”

Wil je een AI-transformatieproject doen slagen, hou dan rekening met deze drie adviezen van Luminus: start het project met het waarom helder uit te leggen aan alle medewerkers, claim als hr een zitje aan de beslissingstafel en meesterschap over AI is de troefkaart voor de toekomst. Wat die laatste les betreft, raadt Marlies Eyckmans aan om als hr-professional een digitale mindset te ontwikkelen. Dat betekent dat je openstaat voor technologische vernieuwing, dat je als pionier fungeert en de vertaling weet te maken naar vaardigheden, jobs en de impact op de organisatie.

Op die manier zit je mee in de frontlinie van de technologische transformatie. Leidt zo’n verandering niet tot een minder humane werkomgeving? Dat bekijkt Marlies Eyckmans pragmatisch: “Het is een zoektocht die we met z’n allen aan het maken zijn in de maatschappij. Volgens mij blijft er altijd menselijke expertise nodig, bijvoorbeeld om de data te beheren voor de AI-modellen.” De boodschap luidt om technologische competenties te ontwikkelen zodat je weet wat AI kan betekenen. En ook wat het niet kan betekenen. “Met technical acumen in de rugzak bezit je het vocabularium om mee te praten.”

Copilot

Marlies Eyckmans werkt in haar job op bedrijfscultuur en facilitaire thema’s. Ze draagt vanuit haar rol bij tot gelukkige medewerkers die bij Luminus aan boord blijven. Ze vertolkt de stem van de medewerkers wanneer het bedrijf hr-processen vormgeeft. Vanuit haar functie is ze de persoon die de kritische vragen stelt. “Daarom moet je sterk geëquipeerd zijn met technische skills wanneer je die vragen en bedenkingen naar boven brengt wanneer iedereen snel naar oplossingen wil springen.” Zelf is ze een supporter van een AI-tool zoals Copilot. “Dat vraagt discipline om mee aan de slag te gaan omdat de tool elke dag verbetert.”

Ethiek en privacy staan hoog op de agenda. Ze deelt drie gouden regels: “Eén: deel geen vertrouwelijke informatie op openbare tools. Twee: je blijft als persoon verantwoordelijk voor de output van AI-tools. Drie: maak altijd een risico-evaluatie en gebruik controlemechanismen.”